Begurult a Fidesz a tájékoztatástól

2013.02.26. 11:28

A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók "rezsicsökkentés-ellenes magatartása" miatt, emellett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és Magyar Energiahivatalhoz fordul az ELMŰ fogyasztóknak írt levele és a Főtávnak a díjcsökkentéssel kapcsolatban tett bejelentése miatt.

Nem működnek együtt

Németh Szilárd kedden a Parlamentben napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy a szolgáltatók együttműködési készségének hiányát és a rezsicsökkentés-ellenes magatartását tapasztalva a fogyasztók érdekében törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Ebben a már elfogadott 10 százalékos rezsicsökkentést a számlák végösszegének tekintetében törvényileg rögzítik, hogy "minden trükközést" kizárhassanak. Minden szolgáltatót köteleznek továbbá arra, hogy a rezsicsökkentés tényéről "számszakilag alátámasztva" tájékoztassák a fogyasztókat.

Nehéz lesz benne vitatható állítást találni

Levélben és honlapján magyaráz a rezsicsökkentésről az Elmű. A teljes levelet itt olvashatja, amiben leírják, hogy a lakossági energiaszolgáltatás évek óta veszteséges nálunk, ráadásul a az áramár 3/4-ét az állam teszi zsebre, de ettől függetlenül nyilván kötelességük végrehajtani a 10 százalékos csökkentést.

Azt írják többek közt, hogy ők Magyarország egyik legnagyobb áramszolgáltató vállalataként évek óta dolgoznak a mindenkori kormány partnereként azon, hogy "a nehéz anyagi helyzetben lévő magyar családok energiaköltségei érdemben, tartósan csökkenjenek. Ugyanakkor az elmúlt hetekben a sajtó hasábjain számos, egymásnak ellentmondó hír jelent meg az energiadíjak 10 százalékos csökkentésével és a szolgáltatókkal kapcsolatban."

„A lakossági áramárakat 2013. január 1-től a kormány döntésének megfelelően, pontosan 10 százalékkal csökkentettük. Az egyetemes szolgáltatást élvező lakossági fogyasztók az állam által meghatározott áron vásárolhatják a villamos energiát. 2013. január 1-től minden lakossági fogyasztó kevesebbet, pontosan az illetékes hatóságok által meghatározott, 10 százalékkal alacsonyabb árat fizeti a szolgáltatásért. A törvények és rendeletek betartását a korábbiakban és jelenleg is a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi” – írták.

Akkor is csökkennie kell, ha többet fogyasztottak

A fideszes képviselő a Fidesz-KDNP nevében a leghatározottabban visszautasította az ELMŰ-nek a rezsicsökkentéssel kapcsolatban minden fogyasztónak eljuttatott, szerinte "nyíltan politikai tartalmú" levelét, valamint közölte azt is: nem fogadják el Főtáv napokban tett bejelentését sem, amely arról szólt, hogy a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.

Németh Szilárd bejelentette: az ELMŰ levele és a Főtáv bejelentése kapcsán soron kívüli vizsgálatot kér a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, és a Magyar Engergiahivataltól.

Eddig sem voltak teljesen képben

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár korábban azzal érvelt a rezsicsökkentés mellett, hogy a szolgáltató cégek extraprofitot tesznek zsebre: "Az energiaszolgáltató cégeknek el kell dönteniük, hogy az európai üzleti modellnek megfelelő tisztességes haszonnal megelégszenek-e és maradnak, vagy extraprofitot akarnak".

Azonban még a Kormányzati Információs Központ háttéranyagából is az derül ki, hogy a lakossági energiaszolgáltatás korábban is évek óta milliárdos veszteséget okozott az energiaszolgáltatóknak, azért tudtak mégis nyereségesen működni, mert a vállalatoknak cserébe sokkal magasabb áron adták az energiát, hogy visszajöjjön a lakosságon kötelezően elvesztett pénz. Ettől azonban nyilvánvalóan a cégek által megtermelt javak és szolgáltatások lesznek drágábbak, amit ugyanúgy megérez majd a lakosság.