Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Simor: Jottányit sem javult a hitelezés

2013.02.26. 15:50 Módosítva: 2013.02.26. 15:50

A kamatcsökkentés után tartott utolsó sajtótájékoztatón Simor András jegybankelnök elmondta: a szűk többség szavazott a csökkentésre. Ez a korábbi kamatdöntésekből kiindulva azt jelenti, hogy 4:3-as szavazati arány alakult ki a monetáris tanács új és régi tagjai között.

Simor elmondta: a fejlett világ nagy részének alacsony a potenciális növekedése, ez Magyarországra fokozottan igaz, valahol 0 és 0,5 százalék között van. Ezért a jegybank nem tud érdemi növekedést generálni laza monetáris politikával. Simor azt is hozzátette, hogy az elmúlt időszak kamatcsökkentése bebizonyította, a hitelezés leállása nem a kamatszinten múlik, hiszen azóta sem javult egy jottányit sem a helyzet - írja a portfolio.hu.

Simor szerint egyrészt természetes, hogy az elnökváltással személyi változások is jönnek, de a sikeres jegybankhoz az is kell, hogy a kiváló szakemberállomány nagy része megmaradjon. A gazdasági elemzők nagyon versenyképesek, az intézmény "az ország gyémántja", ezt nem lenne szerencsés megrepeszteni.

Újságírói kérdésre az MNB-elnök közölte: nincs jelentősége annak, hogy ezúttal kimaradt a nem konvencionális jegybanki eszközök alkalmazását elutasító mondat a közleményből (ezekkel az eszközökkel pörgethetné fel a hitelezést az új jegybanki vezetés), egyszer a tanács elmondta az álláspontját, nem tartotta fontosnak ezt megismételni.