Tovább romlanak az árampiac kilátásai

2013.02.26. 08:21

Az idén tovább romlottak a villamos energia hazai előállítási és értékesítési lehetőségei: míg egy éve körülbelül 70 euróért lehetett eladni egy megawatt órányi áramot, ma csak 50 euró körül. A kilátások sem jók - írja a keddi Világgazdaság.

"Elég megnéznünk az ipari termelési, a bizalmi, vagy a konjunktúra indexeket. Ezekből kiderül, hogy nem egyszerűen az energiafelhasználás csökken, hanem a teljes ipari fogyasztás" – mondta a lapnak a Magyarországi Energia Kereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke. Turai József szerint ma az áramkereskedők ésszerűsítik, átrendezik, egyúttal zsugorítják tevékenységüket.

A termelők közül az alacsony áramárak legjobban a magas gázárral dolgozó, gázalapú erőművek tulajdonosait sújtják. Piaci becslések szerint az ország mintegy 600 gázmotorának a harmada már nem működik, és továbbiak is leállhatnak. Ennek az is az oka, hogy sok gázmotortulajdonos nem készített olyan, életképes túlélési tervet, amelyet elővehettek azt követően, hogy 2011-ben kiestek a támogatási rendszerből (kát).

Ám vannak kivételek is: több cég - például az Alteo és a Dalkia - is belefogott termelőportfóliója működésének összehangolásába - írja a lap. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az optimalizálás dacára ezen a télen a Dalkia is csak 50 megawattnyi kapacitását tudott kihasználni, a tavaly nyári szint pedig 15 megawatt volt. Az ország legolcsóbb áramát adó paksi erőmű viszont állja a versenyt: tavaly 45 százalékra nőtt a hazai ellátásban való piaci részesedése az előző évek bő 40 százalékos arányáról.