Újabb 12 ezerrel több a munkanélküli

2013.02.26. 10:07 Módosítva: 2013.02.26. 11:07
Jelentősen, 0,5 százalékponttal emelkedett a munkanélküliség a november-januári időszakban az előző időszakhoz képest. Van szezonalitás a munkaerőpiacon, ilyen mértékű visszaesés viszont nem volt az elmúlt öt évben hasonló időszakban. Főleg a fiataloknak rossz a helyzetük, a munkanélküliek fele egy vagy több éve nem talál állást. Viszont közmunkával együtt többen is dolgoznak, mintegy negyvenezerrel.

A munkanélküliek létszáma 486 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 11,2 százalék volt 2012. november-2013. januárban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Jelentős visszaeesés januárra

A jelentés szerint a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta a férfiak esetében emelkedett, a nők körében pedig kismértékben csökkent. A foglalkoztatásban erős a szezonalitás, minden évben látható janurában a visszaesés, azonban az elmúlt 5 évben ilyen nagy mértékű, 0,5 százalékpontos zuhanás még nem volt (október-decemberről november-januárra, a KSH időszaki számítása szerint).

A folgalkoztatás csökkenése egybecseng azzal, hogya magyar gazdaság az utolsó negyedévben a vártnál jobban esett vissza.

A munkanélküliek 486 ezer fős létszáma 12 ezer fővel haladta meg az előző év azonos időszakit, a 11,2 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal magasabb az előző évinél, a változás a mintavételi hibahatáron belül maradt - közölte KSH.

A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 271 ezer fő volt 2012. november-2013. januárban, 16 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk 0,5 százalékponttal, 11,5 százalékra emelkedett. A munkanélküli nők száma 216 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 10,8 százalék volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

Közmunkával együtt többen is dolgoznak

A foglalkoztatottak létszáma 2012. november-2013. januárban 3 millió 855 ezer fő volt, 39 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A KSH jelentése szerint a vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 855 ezer fős létszáma 1,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, míg 54 ezerrel elmaradt az előző 3 havi - október-decemberi - átlagtól.

A szezonális csökkenést felerősítette, hogy januárban a közfoglalkoztatásban részt vevők száma mindig alacsony. A közmunkások átlagos éves létszáma egyébként hozzávetőleg100 ezer fő, számuk folyamatosan növekszik.

Főleg a fiatalok bajban

A munkanélküliek 18,5 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 28,4 százalékos munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A 25-54 évesek, a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,3 százalékos, ami 0,2 százalékpontos növekedésnek felelt meg. Az 55-64 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,5 százalékponttal, 7,6 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 46,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap volt.

Nincs itt semmi meglepő

Németh Dávid, az ING Bank elemzője elmondta, hogy a munkanélküliségi ráta az év ezen időszakában általában növekedni szokott, így nem jelentett meglepetést a mostani minimális növekedés, és a vártnak megfelelően alakult a foglalkoztatottak száma is, hiszen télen kevesebb szezonális munka van.

Hozzátette, az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, hogy a nőknél nőtt jobban a foglalkoztatás, ami többnyire a részmunkaprogramoknak tudható be, illetve a válság alatt a férfiak körében jelentős leépítések történtek.

Az idén alapvetően nem várható a munkaerőpiac jelentős élénkülése - mondta Németh Dávid, hozzátéve: a magánszektor az elmúlt időszakban nem tudott felszívni jelentős munkaerőt, és mivel ebben az évben nem várható növekedés, így vélhetően nem is lesz igénye a korábbinál több munkaerőre ennek a szférának. Szerinte a munkanélküliségi ráta a nyáron 10,3 százalék körül lehet, az év egészében marad 11 százalék körül.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szerint sem okozott meglepetést a munkanélküliségi adat, 11,1 százalékot vártak erre az időszakra a 11,2 százalékkal szemben. A munkanélküliség emelkedésének szezonális oka volt, és az adat tükrözte a tavalyi negyedik negyedévi kedvezőtlen gazdasági teljesítményt is - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szerint a várakozásoknál kissé nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliségi ráta november-január között az október-december közötti szinthez képest. A foglalkoztatottak száma nagyrészt szezonális hatások és a közmunkaprogramok visszaesése miatt 53,6 ezer fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz képest, ugyanakkor 39 ezerrel nőtt egy év alatt, nagyrészt az előző évihez képest kiterjedtebb közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően - emelte ki a Suppan Gergely.