Komoly bajban a piacok az olaszok miatt

2013.02.26. 11:00

Az olasz választások okozta bizonytalanság miatt erőteljesen negatívba fordultak az európai tőzsdék, köztük a magyar is.

Olaszországban ugyanis patthelyzet alakult ki, amit úgy is lehet értelmezni, hogy az olaszok elutasítják a további fenntarthatósági reformokat, és megingott a bizalom abban, hogy az ország képes lesz megállni a saját lábán. Könnyen lehet, hogy új választásokat kell kiírni, ami tovább fokozza a piaci szereplők bizonytalanságát.

Nyitáskor pánik is alakult ki az olasz piacon, többször fel kellett függeszteni a kereskedést a nagy árfolyamesések miatt. Jelentősen emelkedett az olasz csődveszély megítélése is, ami CDS-felárak csaknem 20 százalékos emelkedéséből szűrhető le. Az olasz problémák azonnal megjelentek a szintén kétséges helyzetben lévő Spanyolország megítélésében is, ahol szintén nőtt a csődveszély, és mínuszba fordult a tőzsde.

A BUX fél tíz után 18 443 ponton állt, ami 2 százalékos esést jelent. Különösen az OTP indult meg lefelé, a 4568 forintos részvényár 3,4 százalékos mínuszt jelent már előző naphoz képest.

A másik nagy részvény, a Mol is gyengélkedik, bár ott inkább a csalódást keltő negyedéves gyorsjelentés tehet hozzá jelentősen a rossz hangulathoz, az olajtársaság mutatói ugyanis szinte minden fontos szegmensben romlottak. A Mol papír 17 110 forintos ára 2,2 százalékos esést mutat.

Emellett a vártnál is nagyobb eséssel kezdődött a kereskedés kedden a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken. A londoni FTSE 1,59 százalékos, a frankfurti DAX 2,17 százalékos, míg a párizsi CAC 3,18 százalékos mínuszban állt a nyitás utáni percekben. Zuhanásba kezdtek emellet az ázsiai tőzsdék is az olaszországi hírek miatt.

A spanyolok is aggódnak

A piaci pánikot nem éppen csillapító kijelentést tett ma reggel a spanyol külügyminiszter, írja a Portfolio. Úgy fogalmazott a Reuters tudósítása szerint, hogy "rendkívül aggódnak" az olaszországi választások nyomán kialakult patthelyzet miatt. Jose Manuel Garcia-Margallo szerint az olasz fejlemény (nehéz kormányozhatóság) rendkívüli bizonytalanságot okozott és ez az egész eurózónában érezteti hatását (így a spanyol piacokra is árnyékot vet).

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A forint is enyhe esésbe kezdett, 294 forint fölé ment az euró árfolyama, a dollár pedig 224,9 forintot ért fél tíz után, ami 0,3 százalékos esést jelent. A svájci frank 241,5 forinton állt, ami 0,2 százalékos árfolyamgyengülés.