Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Zsuga: Az orosz gáz kiválthatatlan

2013.02.27. 15:13

A jelenlegi hálózattal biztonságosan behozható a szükséges gázmennyiség Magyarországra, ahhoz viszont beruházásokra van szükség, hogy több forrásból is jöhessen gáz - mondta Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója az Energiainfo.hu internetes szakportál sajtóbeszélgetésén szerdán Budapesten.

Az orosz gáz kiválthatatlan Magyarországon, de az országnak olyan ellátórendszerrel kell rendelkeznie, illetve úgy válhat regionális elosztó központtá, ha több irányból tud földgázt hozni - mutatott rá a vezérigazgató. Zsuga János elmondta: a földgáz köbméterenkénti árából jelenleg 6-7 forint a szállítás ára, ami 1 forinttal nőhet, ha beruházásokat hajtanak végre. Ugyanakkor a földgáz árának csökkentését a piaci verseny segíti. Jogi és műszaki akadálya nincs annak, hogy Magyarország regionális elosztó központtá váljon, tette hozzá.

A Magyarországon keresztül Ukrajnába irányuló gázszállításról a vezérigazgató közölte: a szükséges megállapodásokat már megkötötték, és január 1-jétől technikailag, illetve jogilag is lehetőség van a tranzitforgalom indítására. Ha az ukránok találnak kellően olcsó gázt, azonnal elkezdődhet a szállítás. Zsuga János arra számít, hogy ez márciusban indul.

Egyelőre 1-2 millió köbméter gáz tranzitforgalmáról van szó, ez a jelenlegi hazai 50 millió köbméteres napi fogyasztáshoz képest sem jelentős. A földgázszállítás tarifája akkor csökkenhetne a hazai fogyasztók számára érzékelhetően, ha a mennyiség több milliárd köbméterre emelkedne - tette hozzá a vezérigazgató.