Elképesztő mélyrepülést hozott az évvége

2013.02.28. 09:39 Módosítva: 2013.02.28. 10:10

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,2 százalékkal maradt el az előző évitől. Az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,9 százalékkal, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított indexek alapján 3,7 százalékkal csökkent a beruházási volumen – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az utolsó három hónapban az építési beruházások nagymértékben, 15,1 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,6 százalékkal emelkedtek. A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben az egyharmad súlyt képviselő feldolgozóiparban a beruházások a tavalyi magas bázis ellenére a 2012 negyedik negyedévében 5,3 százalékkal emelkedtek.

2012-ben folytatódott a több éve tartó csökkenő tendencia a beruházások terén. A 19 nemzetgazdasági ág közül 16 ágban volumencsökkenés figyelhető meg. Az építési beruházások 10,6 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,8 százalékkal emelkedtek.

Az NGM-nek szerencsére ismét sikerült meglátnia a nagyon rosszban a kicsit jót. A KSH-adatokra kiadott közleményük szerint „dinamikusan emelkedtek a feldolgozóipari beruházások”, méghozzá „a tavalyi magas bázis ellenére is”. Igaz, a közleményben felsorolják azt is, hogy más szektorokban milyen visszaesések voltak.

A nagyobb nemzetgazdasági súllyal rendelkező ágazatok közül a szállítás, raktározás szegmensben 2012 utolsó negyedévében 14,9 százalékkal maradt el a beruházások volumene az előző év azonos időszakához képest, míg az ingatlanügyek beruházásainak volumene 6 százalékkal volt alacsonyabb. Az oktatásba invesztálás mérséklődésének hátterében az uniós társfinanszírozású egyetemi nagyberuházások lezárulása állt. A humán-egészségügyi, szociális ellátás és pénzügyi biztosítási tevékenység ágakban is jelentős volt a visszaesés (32,8 illetve 59,1 százalékos).

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője az adatok nyomán arról írt, hogy a beruházásoknak a GDP-hez viszonyított aránya a becsléseik szerint a negyedik negyedévben 18,7 százalék, míg az év egészében 14,7 százalék volt, ami érezhetően tovább romlott az előző évi 20,4, illetve 15,8 százalékhoz képest.