Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsan erősödik a rejtélyes virtuális pénz

2013.02.28. 12:12

Minden idők csúcsát érte el a Bitcoin árfolyama, miután a héten egy virtuális pénzért 32 dollárt is elkérhetnek, írja a The Verge. A virtuális fizetőeszköz legutoljára 2011 júniusában volt majdnem ennyire erős, akkor 31,9 dollárt ért egy Bitcoin.

A mostani erősödés a lap szerint nem olyan meglepő. A Bitcoin 2011-ben volt a leggyengébb, volt, hogy csak két dollárt kérhettek érte. Azóta folyamatosan erősödik az árfolyama. Nemrég az elviekben visszakereshetetlen, online fizetéseknél alkalmazható, kizárólag digitális formában létező valuta új piacokra tört be.

Tavaly egy francia bank kapott engedélyt, hogy Bitcoint váltson, de a létező virtuális pénzek összege addigra már a 10,5 millió fölé ugrott, ami mostani árfolyamon több mint 320 millió dollárt érne. Olyan oldalak fogadják el fizetőeszköznek, mint a Wordpress, a Reddit, vagy a Megaupload utódja, a Mega.

A mostani erősödésnek az is lehet az oka, hogy  pénzt eddig nem érte egyetlen komolyabb biztonsági támadás sem szeptember óta. Akkor egy hacker 250 ezer dollártnyi Bitcoint lopott el. A virtuális fizetőeszközre az irániak is rátaláltak.

Miután az országban betiltották a dollár vásárlását, csak a feketepiacokon lehet devizát venni, a hivatalosnál jóval magasabb áron. Ezért egyre több iráni teszi Bitcoinba a pénzét, amiből később dollárt is vehetnek. Persze a pénz visszakövethetetlenségének is vannak árnyoldalai. Ezt a fizetőeszközt használják például az internetes drog, vagy gyerekpornó-kereskedelemre.