Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kátyúkárok felét nem fizeti a biztosító

2013.03.01. 10:50
A téli hónapok végével egyre több kátyú alakul ki a közutakon, amelyek a gépjárművekben nagyon komoly károkat, de akár balesetet is okozhatnak. A káresetet követően nagyon fontos, hogy a megfelelő lépéseket tegyük annak érdekében, hogy a kárunkat mielőbb fedezze a biztosítótársaság. Azonban a kátyúval kapcsolatos kárbejelentések közel felét elutasítják a hiányos adminisztráció miatt. a Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai szerint.

A kátyút az útburkolat elöregedése, a folyamatos közlekedési hatások miatti berepedezése, majd az ebbe beszivárgó csapadék megfagyása okozza. A fagyás szétfeszíti a burkolat már repedezett részeit, majd pedig a kitört darabokat az autók kerekei kiemelik, így az folyamatosan növekszik.

A kárrendezés során a kátyú mérete nem befolyásoló tényező, hiszen az útburkolat folyamatos károsodása miatt a kátyú növekedni fog, egészen a helyreállításig, de a kátyú kárképe alapján a biztosító vizsgálja annak a gépkocsiban történt károsító hatását.

A kátyúkárok felénél nem fizettek

Ha már későn vettük észre az úthibát, veszélyes lehet, ha hirtelen félrerántjuk a kormányt, hiszen akár saját, akár másik autóban is sérülést okozhatunk, ilyenkor biztonságosabb, ha átmegyünk a kátyún.

A biztosítótársaság kárelemzése szerint leggyakrabban a fiatal vezetőknél figyelhető meg a kátyú okozta baleset, mivel ők jellemzően gyorsabban vezetnek, gyakran sportosítottabb autókkal közlekednek, amik érzékenyebbek az úthibákra. Melletük az idősebb vezetők is sokszor szenvednek ilyen kárt, nekik a reakcióidejük lehet lassabb.

Ha már kár keletkezett, akkor nagyon alaposan adminisztrálni kell, hogy a kátyú miatt történt mindez különben nem fizert a biztosító.Sűrűn találkozunk az ügyfelek által nem körültekintően összeállított dokumentációval, így az elutasítások mértéke közel 50 százalékos biztosítótársaságunknál, mert a közutak fenntartói kellő bizonyítottság hiányában nem ismerik el a felelősségüket, ennek hiányában pedig a biztosító nem tudja megtéríteni a kárt. Nagyon gyakran olyan egyszerű lépésekre nem figyelünk, hogy a kátyút messzebbről is fényképezzük, hogy tényleg beazonosítható legyen, hol történt a káreset.” – mondta el Dr. Pálvölgyi Zsuzsanna, a Groupama Garancia Biztosító Speciális Ügyek Osztályának osztályvezetője.

Mit kell akkor tenni?

Ha a közúti közlekedés során egy kátyú miatt kárt szenved a gépjármű, célszerű akkor is rendőrt hívni, ha személyi sérülés nem, de a gépjárműben komolyabb káresemény történt, mivel a hatósági jegyzőkönyv lényeges bizonyíték.

A sérült gépjármű tulajdonosának a közút fenntartója – Budapesten és belterületen az önkormányzat - felé kell írásban a bejelentését megtennie. A bejelentéshez csatolni kell a helyszínen, a rendőrség által készített hatósági jegyzőkönyvet, tanúnyilatkozatot, kárigényt, valamint több fényképfelvételt, amelyek beazonosításra alkalmas módon mutatják a kátyút, a sérült gépjárművet és az érintett helyszínt.

Ha a tulajdonos nem tudja meggyőzően bizonyítani, hogy autójának károsodását az általa megjelölt úthiba okozta és nem tudja pontosan, beazonosításra alkalmas fényképfelvételekkel meghatározni a káresemény konkrét helyét, akkor a közút fenntartója nem ismeri el a felelősségét a káresemény bekövetkezéséért. Felelősségelismerő nyilatkozat hiányában pedig a közút fenntartójának felelősségbiztosítója nem fizet kártérítést.