Gyárfás
18 °C
35 °C

25 milliós bírságot kapott az Aldi

2013.03.04. 14:25 Módosítva: 2013.03.04. 14:27

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. (Aldi) fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH közleménye szerint a jogsértés elkövetéséért 25 millió forintos bírságot szabtak ki a cégre.

A versenyhivatali eljárásban az Aldi akciójára vonatkozó tájékoztatásait vizsgálta, melynek során 2011. december 29. és 2012. január 4. között kedvezményes áron kínálta a Tevion márkájú külső merevlemezeket.

A vizsgálat során feltárt információk alapján a GVH megállapította, hogy „a vállalkozásnak már az akció megkezdése előtt számolnia kellett azzal, hogy a merevlemezt (vagy az azt helyettesítő árut) nem fogja tudni a fogyasztói keresletnek megfelelő mennyiségben biztosítani az akció ideje alatt. Ennek ellenére az akciós újságjában, posztereken, honlapján és a hírlevelében megjelent tájékoztatásában erre a körülményre nem hívta fel a fogyasztók figyelmét” – olvasható a közelményben.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a fentiek alapján a vállalkozás fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, emiatt a vállalkozásnak huszonötmilliós bírságot kell fizetnie. A bírság összegének megállapításakor súlyosító körülményként értékelték, hogy az áruházlánc korábban már követetett el jogsértést, valamint azt, hogy a megtévesztő hirdetéseivel a fogyasztók széles körét érte el.