Matolcsy államtitkárát hozza a monetáris tanácsba

2013.03.04. 09:54

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjává válhat, derül ki az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának hétfői meghívójából.

A bizottság hétfő délelőtti, módosított meghívója szerint a testület 11:30 órakor hallgatja meg az államtitkárt a monetáris tanácsi taggá választása kapcsán. Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke pénteken újságíróknak elmondta: a hét elején tesz javaslatot arra, hogy ki legyen a monetáris tanács kilencedik tagja. Hozzátette, van jelöltje, de megnevezése előtt konzultálni fog a jegybankelnökkel.

Egy kilencedik tanácstag, egyben ötödik külső tag kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy a kormányfő pénteki bejelentése szerint a korábbi kettőről háromra nő az MNB alelnökeinek száma. A monetáris tanács külső tagjait az Országgyűlés választja meg hat éves időtartamra. A monetáris tanácsnak jelenleg négy külső tagja van: Bártfai-Máger Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György.  • Hírek
  • Megtakarítás