Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Megint átírták a költségvetést

2013.03.05. 10:13

A parlament ma elfogadta az idei költségvetés második módosítását, amely a sebtében beterjesztett első módosítás hibáit teszi helyre. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter február 8-án kezdeményezte a 2013-as büdzsé módosítását, miszerint a magyar állam készfizető kezességet vállalt az E.On Zrt. gáztárolóinak MVM Zrt. általi megvásárlásához. A kezesség mértéke 255 milliárd forint plusz 90 milliárd forint lett volna, írja a Napi Gazaság.

Az törvényjavaslatot - kivételes sürgősségre hivatkozva - a kormány kérésére egy nap alatt fogadta el a parlament, ám az alig egyoldalas módosításba több hiba csúszott. Mint kiderült, az eredeti törvényjavaslatban két dolgot vétett el a kormány: a kezesség összegét és a gáztározókat jelenleg birtokló cég nevét, így a kivételes sürgősséggel elfogadott kezesség semmit nem ért.

A most elfogadott javaslat szerint a vevő az MVM lesz, míg az eladó(k) a E.ON Gas Storage GmbH. és az E.ON Ruhrgas International Gmbh. A kezesség mértékét a parlament a mostani szavazással 256 milliárd forintra csökkentette, vagyis a gáztározókért vélhetően a kormány ennyit kíván fizetni az MVM-n keresztül.

A gazdasági szempontból nem igazán védhető üzlet alapjait a kormányzati többség továbbra sem kérdőjelezte meg, így a javaslatról érdemi vita nem folyt. Múlt év végén az NGM az Indexnek még azt mondta, az E.On megvásárlásának nem lesz hatása az idei költségvetésre.