Éledezik az amerikai gazdaság

2013.03.06. 21:36

Januárban és februárban fokozatosan javult az Egyesült Államok gazdaságának állapota, annak köszönhetően, hogy a magánfogyasztás és az építőipar fellendült – írja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett jelentése.

Az óvatosan optimista hangvételű úgynevezett „Bézs Könyv”, amely a Fed 12 tagbankjának helyzetértékelését összesíti, kiemeli, hogy nő a kereslet a gépkocsiiparban, a technológiai szektorokban és a logisztikai ágazatban, ugyanakkor nincs inflációs nyomás. A tagbankok beszámolói azt jelzik, hogy a gazdasági tevékenység általában „szerény vagy mérsékelt ütemben” nőtt az utóbbi hónapokban.

A múlt év utolsó negyedében az amerikai GDP éves összevetésben mindössze 0,1 százalékkal bővült, de a nullához közeli kamatok és a likviditásbővítő intézkedések által támogatva a Fed szerint fokozatosan erőre kap.

A Bézs Könyv évente nyolcszor jelenik meg, a legutóbbit a Kansas City Federal Reserve állította össze a február 22-ig begyűjtött adatok alapján. A Bézs Könyv megállapításait általában figyelembe veszi a Fed nyíltpiaci bizottsága, amikor meghozza monetáris politikai döntéseit.