János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tudni, honnan lesz áram a kórházakban

2013.03.06. 07:45

Egyetlen energiaszolgáltató sem tett ajánlatot a kórházak közös villamosenergia-beszerzésére kiírt eljáráson, írja a Világgazdaság. A központi árambeszerzés kudarca után egyre távolibbnak látszanak a milliárdos megtakarítási célok.

A kórházvezetőknek megküldött, március 5-i keltezésű tájékoztató levél szerint, amelyet a kórházak fenntartója küldött, az ajánlattételi határidő január 30-án járt le. A lap szerint levélből nem derül ki, miért várt a Gyemszi mégis több mint egy hónapot az érintettek tájékoztatásával.

A késedelem a Világgazdaság szerint különösen érthetetlen, mivel Török Krisztina Gyemszi-főigazgató most arra kéri a kórházvezetőket, hogy 2013. június végéig, „de legkésőbb az új közbeszerzési eljárás eredményes lezárásáig, 30 napos felmondási határidővel intézkedjenek az intézmények megfelelő villamosenergia-ellátásáról”.

Amennyiben az intézményvezetők törvényszerűen járnak el, a legtöbbjüknek most mégis csak ki kell írniuk azt a közbeszerzést, amit a központi közbeszerzés miatt tavaly a Gyemszi már nem engedélyezett a számukra, írja a lap. A Gyemszi által előírt feltételekkel azonban ez nemcsak időben nem hozható tető alá, de az is biztos, hogy ilyen körülmények között nem lehet előnyös árat kialkudni – állítják szakértők.

Márpedig az ár több szempontból is kulcskérdés. Egyrészt már az Egészségügyi Államtitkárság nyilvántartása szerint is csaknem 115 milliárd forintra emelkedett a kórházak adóssága tavaly év végére. Másrészt Szócska Miklós államtitkár éppen a milliárdok megspórolásával indokolta, hogy a földgázt, a villamos-energiát, a gyógyszert és az orvostechnikai eszközöket tavaly óta fokozatosan központilag szerzik be az államosított egészségügyi intézményeknek

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!