Nem tudni, honnan lesz áram a kórházakban

2013.03.06. 07:45

Egyetlen energiaszolgáltató sem tett ajánlatot a kórházak közös villamosenergia-beszerzésére kiírt eljáráson, írja a Világgazdaság. A központi árambeszerzés kudarca után egyre távolibbnak látszanak a milliárdos megtakarítási célok.

A kórházvezetőknek megküldött, március 5-i keltezésű tájékoztató levél szerint, amelyet a kórházak fenntartója küldött, az ajánlattételi határidő január 30-án járt le. A lap szerint levélből nem derül ki, miért várt a Gyemszi mégis több mint egy hónapot az érintettek tájékoztatásával.

A késedelem a Világgazdaság szerint különösen érthetetlen, mivel Török Krisztina Gyemszi-főigazgató most arra kéri a kórházvezetőket, hogy 2013. június végéig, „de legkésőbb az új közbeszerzési eljárás eredményes lezárásáig, 30 napos felmondási határidővel intézkedjenek az intézmények megfelelő villamosenergia-ellátásáról”.

Amennyiben az intézményvezetők törvényszerűen járnak el, a legtöbbjüknek most mégis csak ki kell írniuk azt a közbeszerzést, amit a központi közbeszerzés miatt tavaly a Gyemszi már nem engedélyezett a számukra, írja a lap. A Gyemszi által előírt feltételekkel azonban ez nemcsak időben nem hozható tető alá, de az is biztos, hogy ilyen körülmények között nem lehet előnyös árat kialkudni – állítják szakértők.

Márpedig az ár több szempontból is kulcskérdés. Egyrészt már az Egészségügyi Államtitkárság nyilvántartása szerint is csaknem 115 milliárd forintra emelkedett a kórházak adóssága tavaly év végére. Másrészt Szócska Miklós államtitkár éppen a milliárdok megspórolásával indokolta, hogy a földgázt, a villamos-energiát, a gyógyszert és az orvostechnikai eszközöket tavaly óta fokozatosan központilag szerzik be az államosított egészségügyi intézményeknek