Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

337 milliárd a költségvetés hiánya

2013.03.07. 16:15

337 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének 2013. február havi hiánya a januári 2,5 milliárd után, ezzel két hónap alatt összejött az éves hiánycél csaknem 40 százaléka. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a központi költségvetés 360,4 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 11,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 12,2 milliárd forintos szufficittel zártak. Tavaly február hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 393,9 milliárd forint volt. Az idei februári adat egyébként nem számít különösebben kiugrónak, az elmúlt négy évben ennél mindig nagyobb a hiány ebben az időszakban.

A központi költségvetés február havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 80,9 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak. Emögött egyrészt egyes adóbevételek – főként az általános forgalmi adó - előző évet meghaladó befizetései, másrészt pedig a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok magasabb összegű bevételei állnak. A kiadások 36,7 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A költségvetési szervek kiadásainak alakulásában kiemelt szerepet játszanak a 2012. május 1-jétől átvett önkormányzati intézmények bérfizetései.

A kamatkiadások 2013 februárjában 277 milliárd forintot tettek ki, 9,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 5,4 milliárd forintos szintet értek el, 2,6 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (271,6 milliárd forint) így összességében 7,2 milliárd forinttal tér el az előző év hasonló időszakához képest, mely döntően a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

A társadalombiztosítási alapok 2013. február havi 11,2 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 1,1 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 10,1 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2012. február hónapjában az Alapok együttes hiánya 3,7 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok február havi 12,2 milliárd forintos többlete az előző év azonos hónapjához képest kedvezőtlenebb lett, a havi szufficit 2,1 milliárd forinttal elmaradt a tavalyi év azonos havi értékétől.

Az alapok összes bevétele 6,4 milliárd forinttal, kiadása pedig 4,3 milliárd  forinttal kisebb összegben teljesült. A bevételek közül a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap bevételeiből és a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulás bevételéből folyt be kevesebb. Továbbá az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékból 1,2 milliárd forinttal kisebb bevétel származott, ezen felül az Alap a szociális hozzájárulási adóból az idén már nem részesül