Csak nem jönnek azok a Mercedesek

2013.03.07. 09:18 Módosítva: 2013.03.07. 10:22

Januárban folytatódott az ipari termelés most már ötödik hónapja tartó éves szintű visszaesése – derül ki a KSH által csütörtök reggel közzétett adatokból. A statisztikai hivatal gyorsjelentése szerint az előzetes adatok alapján 1,4 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel, derül ki a KSH tájékoztatásából. Az egyetlen biztató jelnek az tűnik, hogy a decemberivel összevetve a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index januárban 2,9 százalékkal nőtt.

Tavaly januárban még 0,7 százalékos éves szintű növekedést produkált a magyar ipar. Igaz, a munkanappal kiigazított érték tavaly januárban 1,5 százalékos visszaesést mutatott, míg idén csak 1,4 százalékos mínuszban van.

Az ipari termelés januári visszaesése kissé rossz hír, mert a tavalyi utolsó negyedéves súlyos recesszió után a nemzetgazdasági tárca és az elemzők többsége is azt várta, hogy az idei év elején már megkezdődik az ipari termelés felfutása. Igaz, januárra még visszaesést várt a legtöbb elemző, és voltak, akik a mostaninál súlyosabbat.

Elsősorban az autóipartól várták a fellendülést, mondván: ismét kétműszakos termelésre áll át az esztergomi Suzuki-gyár, és növekedik a kecskeméti Mercedes-gyár kibocsátása is. Igaz, ez utóbbitól tavaly június óta várják az ipari termelés felfutását, ám azóta csak három olyan hónap volt, amikor éves szinten nem produkált visszaesést az ipar.