Csődeljárás egy Est Média-cégnél

2013.03.11. 08:10 Módosítva: 2013.03.11. 08:15
Csődeljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre a tőzsdén jegyzett Est Media Nyrt. egyik leányvállalata, az EMG Médiacsoport Kft., amely alapján a céget a Törvényszék további döntéséig ideiglenes fizetési haladékban részesítették – közölte a tőzsdén jegyzett cég hétfőn, piacnyitás előtt. Az Est Media-cégcsoportban operatív szerepet már nem játszó EMG Médiacsoport Kft. legnagyobb hitelezője maga a tulajdonos tőzsdei cég, amelynek médiatevékenységét a lépés nem érinti, olvasható a közleményben.

Az Est Media Nyrt. tájékoztatása szerint a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság kizárólagos tulajdonában álló EMG Médiacsoport Kft. (EMG) a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény szerinti csődeljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, amely alapján a Fővárosi Törvényszék az EMG-t a Törvényszék további döntéséig ideiglenes fizetési haladékban részesítette.

A közlemény szerint az Est Media cégcsoportjánál végrehajtott reorganizációs folyamat végső fázisára a csoport média üzletágának egyetlen nagyhitelezője maradt. Ez az anyavállalat, amely a milliárdos nagyságrendű követelésével eddig is akár az összeg, akár a nagyságrend tekintetében magasan a média tevékenység legnagyobb finanszírozója volt. „A reorganizáció zárószakaszában kiemelt fontosságúvá vált az eszközök olyan új operatív struktúrába rendezése, amely egyaránt biztosítja a média üzletág termékeinek eredményes működését és az anyavállalat tulajdonosi érdekeinek védelme mellett az anyavállalat, mint legnagyobb hitelező érdekeinek képviseletét is” – közölte a társaság.

Mivel az EMG a kisebb mértékű külső és az anyavállalat felé fennálló lényegesen nagyobb összegű kötelezettségeit együtt rendezni nem lenne képes, a csődeljárás kezdeményezéséről született döntés. Az EMG célja az, hogy a csődeljárás során a hitelezőivel csődegyezséget kössön, biztosítva ezzel további működését. Az Est Media mind tulajdonosként, mind  hitelezőként támogatni fogja ezt a célkitűzést. Az előzetes számítások szerint mind a biztosított, mind a nem biztosított követelések kategóriájában az Est Media cégcsoport rendelkezik a hitelezői követelések túlnyomó többségével, így a hitelezői választmány úgy dönt, ahogyan az anyavállalat akarja.

Figyelemmel arra, hogy az EMG 2011 közepétől kezdődően egyre csökkenő mértékben vett részt a cégcsoport média üzletágának operatív működésében, a cégnél indult csődeljárásnak az Est Media lapkiadási és egyéb médiatevékenységére nincsen kihatása – közölte a társaság.