Nőtt a magyar államcsőd esélye

2013.03.11. 17:22

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 235,39 pontos, 1,23 százalékos csökkenéssel, 18 879,34 ponton zárt hétfőn. A 0,9 százalékot dráguló Richter kivételével a vezető részvények mindegyikének esett az ára.

Az indexet a 2,3 százalékkal gyengülő OTP húzta le, a bankpapír ára 4732 forintra csökkent. A Mol-árfolyam 1,9 százalékkal 17 400 pontig esett, az MTelekom 0,2 százalékkal 404 forintra. A részvénypiaci forgalom 9,2 milliárd forint volt, ebből 6,5 milliárdot az OTP-kereskedés tett ki.

Rossz napja volt a forintnak is: az euró háromnegyed éve, tavaly június óta nem látott szintre drágult hétfő délelőtt, az árfolyama napközben 303 forint fölött is járt. A forintgyengülést Varga Mihály délutáni sajtótájékoztatója sem tudta érdemben megállítani, az euróár csak 301 forint közelébe csökkent, de öt óra után nem sokkal már ismét 302 forintnál volt. A svájci frank 245,7 forintál, több mint egyéves csúcson járt napközben.

A forint gyengülését követve számottevően emelkedett hétfőn a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló befektetési konstrukciók árazása. A CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a késői londoni kereskedésben 322 bázispont környékén mozgott a 311,7 bázispontos, előző záró után.

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most több mint 320 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 11 ezer euróval drágábban, mint az elmúlt kereskedési hét zárásában .

A magyar CDS-nek ebben a hónapban ez már a második hasonló árfolyamkiugrása. Múlt hétfőn, az MNB élén bekövetkezett váltás után pontosan a jelenlegi szinten, 322 bázispont környékén mozogott a magyar törlesztéskockázati biztosítási tranzakciók árfolyama Londonban, utána valamelyest visszasüllyedt. Februárban 290-305 bázispont közötti CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.