Varga Mihály más ember, mint Matolcsy

2013.03.11. 15:41

A minisztérium szerkezetében változatlanul működik majd tovább, az irány pedig továbbra is az, hogy növeljék a foglalkoztatást, csökkentsék a deficitet. A gazdaságpolitikai irányítás eszközei azonban változhatnak, a cél az, hogy a növekedés beinduljon, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői, hivatalba lépése alkalmából tartott sajtótájékozatóján. Elmondta, ma állománygyűlést tartottak az NGM-ben, ahol részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

A miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is iránymutatást adott a minisztérium dolgozóinak, hogy mik azok az elvárások, amelyeknek meg kell felelni. Elmondta, precízebb tervezést kér a kollégáktól, ez ugyanis az utóbbi időben nem mindig valósult meg, illetve a vitás ügyekben is egyértelműbb állásfoglalásokat kér majd. Tíz évvel ezelőtt, ha valaki precíz, használható anyagot szeretett volna kapni a gazdasággal kapcsolatban, akkor a PM-hez fordult, ez a helyzet mára egy kissé megváltozott, vélte.

Varga ígéretet tett arra, hogy egyeztetni fognak a gazdasági kérdésekről a gazdasági élet képviselőivel. „Széleskörű és nyitott konzultációt fogunk tartani” – mondta. Szeretné a stabilitást, a kiszámíthatóságot és a bizalmat erősíteni a nyitottság és a párbeszéd erősítésével. Elmondta, ma már beszélt a Bankszövetség elnökével és főtitkárával, és azt mondta nekik, hogy csak olyan előterjesztések fognak készülni a tárcánál, amelyekben megjelenhet az ő álláspontjuk is. Folyamatos egyeztetésben vannak a devizahiteles mentőcsomag kapcsán, azt kérte tőlük, hogy egy új és eredményes kapcsolatot alakítsanak ki. „Ennek a kapcsolatnak ugyan vannak előzményei, de habitusom, személyiségem eltér az elődömtől” – mondta.

Nem csak a bankrendszeren keresztül tud növekedni a gazdaság, az viszont kétségtelen, hogy a növekedésnek a bankrendszer kulcsszereplője. Elmondta, a jegybankkal stratégiai együttműködést terveznek. Az egy helyzeti előny, hogy Matolcsy György részt vett a nemzetgazdaság irányításában, így tisztában van a gazdaságpolitika céljaival. Varga átmenetinek tartja a mostani forintgyengülést, szerinte hagyni kell egy kis időt a forintnak. Ugyanakkor ha szükséges, a kormánynak megvannak az eszközei arra, hogy stabilizálja a forintot. Hangsúlyozta, a kormánynak nem érdeke, hogy a forint árfolyama tartósan gyengüljön.

Három államtitkári és öt helyettes-államtitkári poszt üresedett meg, ezeket igyekeznek minél hamarabb betölteni. A mostani államtitkárok munkájára Varga számít a továbbiakban is, Gondos Judit, a NAV jelenlegi tanácsadója lesz a közigazgatási államtitkár.