Szabad az út a horvát EU-tagság előtt

2013.03.12. 07:08

Horvátország és Szlovénia megállapodott a két ország bankbetétvitájának lezárásáról, amivel elhárul az utolsó akadály Horvátország júliusi EU-csatlakozása elől, írja a Napi Gazdaság. Egy 1991-es megállapodás értelmében az öt utódállam átvállalja Jugoszlávia betét-visszafizetési garanciáit.

A felek ennek egyik részletén, a szlovén LB Bank zágrábi fiókjának horvát betétesekkel szembeni tartozásán vitatkoztak, amelyet a horvát államadóssághoz csaptak hozzá. Horvátország korábban felhatalmazta a PBZ és a Zagrebacka bankokat, hogy képviseljék a horvát államot azokban az eljárásokban, amelyekben visszakövetelték Szlovéniától a betéteket, összesen 272 millió eurót.

Szlovénia szerint azonban a követelés ellenkezett az 1991-es megállapodással, ráadásul a horvát vállalatok jóval többel tartoztak az LB zágrábi fiókjának, mint amennyivel az adósa volt a horvát betéteseknek, amiből az LB nem látott viszont semmit. A megállapodás értelmében Zágráb feladja követelését, cserébe a ljubljanai kormány a parlament elé terjeszti a horvát EU-csatlakozást támogató szlovén nyilatkozatot.