Kiszáll az RWE a Tigázból?

2013.03.13. 10:11

A német RWE értékesíti a Tigázban meglévő kisebbségi részesedését, a többségi tulajdonos olasz ENI-nek - értesült a Népszabadság.

A Magyarország területének harmadán gázhálózatot üzemeltető Tigáz az 1995-ös nagy privatizációs hullámban került az olasz ENI-csoport tulajdonába, akkori hírek szerint 172 millió dollárért. Ezután az Elmű, az Émász, a Mátrai Erőmű privatizációjában sikeres német RWE a Tigázból is részesedést vásárolt, a német konszernnek mára összesen 44 százaléka van a cégben.

A lap azt írja, a Tigáz az utóbbi években többmilliárdos, esetenként tízmilliárdos veszteségekről számolt be. Ráadásul a közműszektorra kivetett új adók, a magas beszerzési és mélyen tartott eladási tarifa a veszteség további növekedését vetítik előre.

A lap szerdai számában azt írta, hogy az ügyletre vonatkozó kérdésükre az ENI nem válaszolt, az RWE-nél pedig azt közölték: "spekulációkat nem kommentálnak".  A kisebbségi részvénycsomag eladása azonban jól illeszkedne a német anyacég adósságcsökkentő programjába.

Az RWE egyébként az eladás után is meghatározó szereplője maradna a magyar energiapiacnak, a Főgázban is van tulajdonrésze, többségi tulajdonosa az ELMŰ-ÉMÁSZ csoportnak, és a Mátrai Erőműnek.