Széles Gábor a bankárokról érdeklődik

2013.03.13. 13:40

Széles Gábor a hétvégét ismét a Facebook előtt töltötte. Az őszre magyar gazdasági csodát, és Orbán Viktornak újra kétharmadot ígérő rajongói oldalának egy vasárnapi posztja ezúttal a bankárokkal foglalkozik. A bejegyzés rövid, de a bankárellenes kirohanásoknak csodás apropójául szolgált. Ennyit írt mindössze:

Vajon a bankárok melyik kasztba tartoznak?
Lehet szavazni:
1. Legokosabbak
2. leghülyébbek
3. legmohóbbak.

Noha azt írta, hogy lehet szavazni, a posztnál végül nem lehetett – cikkünk végén viszont igen –, de a kommentelők megmondták a magukét. „A legnagyobb uzsorások” – írta valaki, a 12-9=16 képlettel levezetve. Más szerint „a legokosabbnak hiszik magukat, pedig talán a leghülyébbek és a legmohóbbak”, van, aki úgy érezte, hogy „alattomos sumák bagázs, és ezért nem megy a gazdaság, mert nem fussa a népnek semmire”.

A hozzászólások persze nem lettek volna igaziak, ha nem csak a bankárok találják meg. „Uzsora kamatozó cigányokat lecsukják,akin meg van nyakkendő és bankárnak hivják röhög a markába.??? A politikának nem itt kellene ÁJT PARANCSOLNI?” – kérdezte a Szentendre Festők Városa felhasználói néven regisztrált kommentelő, másoknál a zsidózás nem maradhatott el, és volt aki szerint a bankár a „globalizáció átka, egy mesterien szervezet, irányított kaszt a bankárok világa”, amit „egyetlen célból hoztak létre, a világ országainak és erőforrásainak elszívására”.

Igaz, volt olyan is, aki férjnek elfogadna egy bankárt, mert „ért a pénzhez és mindig van neki”. Mások persze el nem tudnák képzelni, hogy uzsorás legyen a férjük, mert ezek az emberek szerinte „tönkretettek egy országot, közremüködnek a Magyar Nemzet kifosztásában”. És volt kompromisszumkereső megoldás is: Okosak, mert agyukat arra használják, hogy tudják megfosztani embertársaikat pénzüktől, hülyék, mert azt hiszik, mindent megvásárolhatnak a pénzükért”.

Milyenek a bankárok?

A nagyvállalkozó egyébként érdemben nem szólt hozzá saját posztjához, pedig korábban – épp a gazdasági csodáról szóló írásánál – volt erre példa, és most meg is szólították: „Gábor jobban tudja milyenek a bankárok és mit csinálnak valojában. Várom Gábor véleményét” – írták egy kommentben. Ő viszont csak annyit írt egy helyen: „osszátok meg akkor hátha majd felébred a bűntudatuk”.

A dolog annak a ténynek a fényében figyelemreméltó egyébként, amely tényre a posztban nem hívta fel a figyelmet Széles – az ilyesmire mondják talán azt, hogy nem bontotta ki az igazság minden részletét: a nagyvállalkozó a Műszertechnika-Holding Zrt.-n keresztül maga is érdekelt a pénzügyi szolgáltatói piacon. A 2004-es alapítása óta a Műszertechnika tulajdonába tartozó, fő tevékenysége szerint hitelnyújtással foglalkozó Pesti Hitel Zrt. nem is rossz befektetése: a 2011-es évet 555 millió forint kamat- és kamatjellegű bevétellel és 380 milliós kamatnyereséggel zárta, amiből 35 milliós adózás előtti nyereség maradt.