A politikusok hiába nyugtatták a forintot

2013.03.14. 16:31

Ma is forintgyengüléssel indult a nap, de ennek mértéke, elmaradt a hét eddigi délelõttjeire jellemzõtõl, írja a Portfolio. Az euró jegyzése gyorsan visszahullott 306 felettről és 305 körül maradt, annak ellenére, hogy ma Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár és Varga Mihány miniszter is igyekezett nyugtatni a piaci aggodalmakat.

A forint mindenesetre egyelõre nem tudott talpra állni a tegnap elért nyolc, illetve kilenc hónapos mélypontokról, miközben a nemzetközi befektetõi hangulat is rendkívül jó volt.

"Nem vagyunk érdekeltek a gyenge fizetőeszközben, ez nem a mi politikánk és személyesen nem is gondolom, hogy a gyenge forint jó eszköz lenne az export támogatásához" - mondta Londonban a Reuters tudósítása szerint Cséfalvay Zoltán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára az MTI szerint leszögezte azt is, hogy a magyar kormány nem készül "választási költségvetés" összeállítására. Cséfalvay a negyedik magyar politikus, aki az elmúlt napokban a forint erősítését, illetve a piacok nyugtatását igyekezett elérni, de erre lényegében már nem is reagált a magyar fizetőeszköz.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma arról beszélt, hogy a devizatartalék jelenlegi szintje megfelelően biztosítja a magyar gazdaság külső stabilitását, továbbá a piaci bizalom biztosításához is elegendő. Az ő szavai sem hoztak azonban lényeges forinterősödést. Legutoljára Martonyi János szavaira mozdult meg látványosan a forint. Pedig a külügyminiszter tegnap csan annyit mondott, hogy nem örül a gyenge forintnak.  • Tippek
  • Betét