Megadta magát a Tigáz a rezsicsatában

2013.03.14. 12:51

Elállt a Magyar Energiahivatal ellen a rezsicsökkentés ügyében indított pertől a Tigáz DSO Földgázelosztó a csütörtöki tárgyaláson a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Törvényszék a napokban kimondta: a Magyar Energiahivatalnak jogellenes az ármegállapító rendelete, miután a hivatal nem vette figyelembe, hogy a január elsejétől érvényes új terhek (közműadó, tranzakciós illeték, illetve a Robin Hood-adó kulcsának 31 százalékra emelése) indokolt költségnek számítanak.

Az energiaellátásban úgynevezett indokolt költségek vannak – vagyis a törvény szerint a hatóság döntheti el, hogy mely költségek alapján jogosult egy szolgáltató árat emelni, és mely költségek alapján nem. Az energiahivatal árszabályozása szerint a fent felsorolt közterhek nem lett volna ilyen, lakossági gázár- vagy áramáremelést alátámasztó költségek. A bíróság viszont azt mondta, hogy de, ezek bizony ilyen költségek.

Amire Orbán Viktor és a magyar kormány úgy reagált, hogy nyomban benyújtották a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, ami kereken megtiltaná a szolgáltatóknak, hogy áthárítsák az ügyfelekre a csekkadót vagy a szektort terhelő különadókat (a megnövelt Robin Hood-adót vagy a közművezetéket adóját).

A Blikk egy meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, a kormány terve az, hogy ha a cégeknek ad igazat a bíróság, akkor az utólag beszedhető díjat egy még nagyobb rezsicsökkentéssel oltanák ki. Így pedig hiába kérik a szolgáltatók az átlagcsaládtól a havi 200 forintot, a 10 helyett 15 százalékos csökkentéssel ezt a pénzt duplán veszítik el.

A lap megkérdezte Rogán Antaltól, hogy készülnek-e újabb rezsicsökkentésre, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy nem tudja cáfolni, hogy lépéseket tesz a kormány, ha az ügyben elmarasztalja a bíróság. Úgy tudjuk, a különböző földgázelosztó társaságok egymástól függetlenül indítottak pert a rezsicsökkentés témájában, így a Tigáz visszalépése a többi cég ügyét nem érinti. A per kapcsán megkerestük a Tigázt is, ahol nem kívánták kommentálni döntésüket.