2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Orbán volt kritikusával erősít Varga Mihály

2013.03.14. 13:58 Módosítva: 2013.03.14. 14:06

A mai nappal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a megüresedett adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkári posztra Orbán Gábor közgazdászt jelöli – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön.

Orbán Gábor a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett diplomát 2003-ban.Az egyetemi tanulmányai elvégzése után a Magyar Nemzeti Bankban volt a közgazdasági főosztályon közgazdasági elemző – közben 2006-ban az Európai Központi Bankban is volt –, majd 2007-től az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél dolgozott.

A leendő adóügyi államtitkár korábban írt az Index Pénz beszél rovatába, illetve többször is kifejtette gazdaságpolitikai véleményét az elmúlt években. Tavaly szeptemberben az IMF-tárgyalások kapcsán arról írt: ha lenne devizaalapú államkötvény-kibocsátás (azóta volt), akkor „a kibocsátás után már nincs az a kommunikáció, amivel megelőzhető lenne, hogy az IMF-program becsült valószínűsége meredeken zuhanjon a piacon. Nagy rá az esély, hogy ennek hatására a forint gyengülne, a forintkötvények hozama emelkedne, az államadósság menedzselhetősége a megnövekedett finanszírozási tartalékok ellenére ismét megkérdőjeleződne”.

Tavaly januárban a hír24-en nyilatkozott Orbán Gábor, akkor azt mondta: „úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány vakon bízik abban, hogy az unió, illetve az IMF el akarja kerülni Magyarország csődjét, s mintha csak gyáva nyúl játékot játszana: szembemegy az ellenfél autójával, s várja, hogy a másik kapja félre a kormányt”. Két hónappal később arról beszélt: „kockázatos az IMF/EU-megállapodás előtt kimenni a dollárkötvénypiacra, ha egyáltalán sikerül”.

A közgazdász a magyar államadósság legnagyobb finanszírozójáról, a Templeton szerepéről is beszélt a múlt héten. Akkor azt mondta: „a Templeton súlya a magyar kötvénypiacon kiugrónak számít, ez a koncentráltság bizonyos esetekben nagy kockázatot jelenthet, ám előnyei is vannak”.

Nemcsak a 2010 óta hatalomra került kormány gazdaságpolitikáját kritizálta, szintén a Pénz beszélben írta például ezt: „jelentősen javuló belső és külső egyensúly jellemzi Magyarországot, még ha a növekedési kilátások terén aggasztó is a kép” – méghozzá 2008 tavaszán.