Ők a forintgyengülés nyertesei

2013.03.14. 07:58

A forint gyengülése új életet hozhat a határ menti kereskedelemben és vendéglátásban, az elmúlt napokban Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából, illetve még Horvátországból is elindultak a bevásárlóturisták, amire ilyen mértékben jó ideje nem volt példa, írta a csütörtöki Napi Gazdaság.

A 300 forintos euróárfolyam az a szint, amikor a környező országokból megindul a bevásárlóturizmus − mondta a Napi Gazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kereskedők a "jelentős" jelzővel illetik a gyenge forint miatt a határ menti boltokban tapasztalható forgalomnövekedést, ám az egész éves elszámolásban a legtöbb esetben ez nem jelent komoly tételt, sokakat azonban éppen a csődtől mentenek meg az ilyen időszakok.

Maradt a gyenge forint

Gyengült kissé a forint csütörtök reggelre az előző esti árfolyamához képest. Az eurót reggel hét órakor 304,64 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda esti 304,53 forint után. A dollár jegyzése 235,24 forintra emelkedett a szerda esti 234,82 forintról, a svájci franké 246,85 forintra 246,61 forintról, a japán jen jegyzése pedig 2,4511 forintra 2,4458-ról. Az euró kis mértékben gyengült: reggel 1,2948 dolláron állt a jegyzése a szerda esti 1,2958 dollár után.

 

Az árérzékenyebb szlovákiai vásárlók 300 forintos euróárfolyam felett szinte automatikusan rohamozzák meg az észak-magyarországi boltokat, Mosonmagyaróvártól Győrön át egészen Miskolcig, egyesek Budapestig is hajlandóak eljönni, és nemcsak a boltokban vásárolnak, jelentős összeget hagynak a szolgáltatóknál is. A Nový Cas szlovák napilap szerint már a múlt hétvégén egyszerre ostromolták meg a szlovákok az osztrák, a cseh és a magyar boltokat. Az alapvető élelmiszerek (Ausztriát leszámítva) a szomszédos országokban olcsóbbak, mint Szlovákiában, másrészt Csehországban és Lengyelországban még a tankolás is határozottan kevesebbe kerül.

Magyarországon az alkohol és a dohányáru, a ruhaneműk és a háztartási műszaki cikkek pedig mindhárom szomszédos visegrádi országban olcsóbbak. A lap felmérése szerint tíz alapvető élelmiszer (kenyér, vaj, tej, sajt, tojás, burgonya, liszt, cukor, étolaj, sör) átlagára Szlovákiában 9,78, Csehországban 7,89, Magyarországon azonban csak 7,20 euró − vagyis a határ mentén gyakorlatilag az euróárfolyamtól függetlenül megéri a szlovákoknak az átjárás, de 300 forint feletti árfolyamnál Magyarország a "sláger", mivel a cseh korona és a lengyel zloty nem gyengélkedik, ezért ilyenkor egy-egy hétvégén tízezrek indulnak el ide. Északi szomszédaink előszeretettel látogatják a budapesti szabadidős központokat, mint például a Tropicariumot vagy a Csodák Palotáját. A kisvárosi helyeket keresik, amelyek könnyen megközelíthetőek, lehet parkolni és bevásárlóközpont közelében vannak.

A lap által megkérdezett kereskedők, benzinkút-tulajdonosok és vendéglősök 35-40 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be, de a délnyugati végeken 90 százalékra is van példa − nem véletlen, hogy számos határ menti kereskedő március 15-én is kinyit majd. Letenyén, Lentiben, Rábafüzesen, Kőszegen és Sopronban pedig olyan üzleteket is megnyitottak, ahol már hónapokkal ezelőtt lehúzták a rolót, de nagyobb forgalommal számolnak az éttermek, fodrászok, pékek, illetve autó- és gumiszerelők is. A győri szolgáltatók például a mostani hétvégén a szokásos kétszeresét is elérő forgalommal számolnak. A forint gyengülése jól jött a büki, a zalakarosi, de még a balatoni szállásadóknak is, hiszen az idei első hosszú hétvégén, elsősorban a várható rossz időjárás miatt, belföldi vendég alig akad.