Varga: Megfelelő a devizatartalék szintje

2013.03.14. 15:11

A nemzetgazdasági miniszter szerint a devizatartalék jelenlegi szintje megfelelően biztosítja a magyar gazdaság külső stabilitását, továbbá a piaci bizalom biztosításához is elegendő. Varga Mihály a jobbikos Volner János országgyűlési képviselő kérdésére adott írásbeli válaszában leszögezte, hogy a devizatartalék szintjének meghatározása a monetáris tanács hatáskörébe tartozik, így a kormány ebben a kérdésben nem illetékes.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés 123. cikke, illetve erre hivatkozva a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény 15. paragrafusa megtiltja a devizatartalék felhasználását az  államadósság csökkentésére.

A miniszter válaszában kifejti, hogy a devizatartalék optimális szintjének meghatározására többfajta szabályt alkalmaznak. Az egyik fontos szabály háromhavi import fedezetét írja elő, a másik a nemzetgazdaság rövid, tehát az éven belül lejáró külső adóssága mértékének megfelelő tartalékot ír elő. Más mutatók a teljes külső adósságot veszik figyelembe, vagy a rövid lejáratú banki megtakarításokhoz mért szintjét. Ezeken kívül léteznek még az úgynevezett optimalizáló modellek, amelyek a tartaléktartás hasznát és költségeit egyaránt figyelembe veszik.

A nemzetközi szervezetek, a hitelminősítők, illetve a nagybefektetők gyakran más-más mutatókat vizsgálnak egy ország esetében - írta. Varga Mihály válasza szerint 2012 végén 34,4 milliárd euró összegű devizatartalék 5,5 havi import fedezetére volt elegendő és 1,7-szer volt nagyobb, mint a rövid távú külső adósság.

"Ugyanakkor a szabályoknál is fontosabb, hogy a devizatartaléknak a piac számára is meggyőzően elegendőnek kell lenni, azaz a piaci bizalmat kell biztosítania. A devizatartalék jelenlegi szintje ennek a követelménynek is megfelel, egyben az MNB törvény 4. § (3) bekezdése alapján a magyar gazdaság külső stabilitását megfelelően biztosítja" - áll a nemzetgazdasági miniszter válaszában.