A német hátszél segíthet a magyar gazdaságnak

2013.03.15. 16:21

A német gazdaság élénkülésének hátszele kellemes meglepetést okozhat a közép-európai gazdaságok, köztük Magyarország idei teljesítményével kapcsolatban, bár a forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „átpolitizálódása" és a monetáris politikával kapcsolatos bizonytalanságok miatt várhatóan alulteljesítő lesz a térségi valutákhoz képest, jósolták pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató – közgazdászai által Magyarország, Lengyelország és Csehország idei kilátásairól összeállított, pénteken Londonban ismertetett prognózis szerint a német üzleti klíma nem csupán a német gazdaság, hanem a három közép-európai ország ipari termelése esetében is megbízható előrejelző.

Ennek alapján az Ifo német üzleti hangulatindex legutóbbi lendületes emelkedése egyértelműen arra vall, hogy a magyar, a lengyel és a cseh gazdaság teljesítményének az idei második félévben élénkülnie kell, vélekedtek az elemzők. A ház ezt figyelembe véve Magyarországon 0,8 százalékos, Lengyelországban 1,0 százalékos, Csehországban 1,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ban.

Magyarország esetében ez a legderűlátóbb elemzői előrejelzések között van, a citybeli elemzői közösségben ugyanis az a többségi prognózis, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a vártnál nagyobb tavalyi negyedik negyedévi visszaesés áthúzódó hatásai miatt az idén is csökken.

A jelenleg érvényes londoni előrejelzési sáv negatív szélét a Moody's Analytics – a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege – által e héten összeállított térségi becslés jelenti. A cég a tavalyi egész évi 1,7 százalékos átlagos magyar GDP-mínusz után 2013-ra 1,2 százalékos további visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban, a „barátságtalan" magyar üzleti klímára és az újabb külföldi működőtőke-befektetések hiányára hivatkozva.

Más nagy londoni házak az utóbbi napokban rontott előrejelzéseket tettek közzé az idei magyar kilátásokról, de ezek a felülvizsgált prognózisok sem közelítik meg a Moody's Analytics becslésének borúlátását.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közép- és kelet-európai térség kilátásairól befektetőknek összeállított, a héten ismertetett átfogó tavaszi helyzetértékelésében kifejtette, hogy új prognózisa szerint a magyar hazai össztermék 2013 egészében 0,5 százalékkal visszaesik. A ház eddig stagnálást várt az idei évre a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot nem elsősorban a 2013-as magyarországi növekedési folyamatok átértékelése indokolta, hanem jórészt az, hogy a magyar gazdaság a vártnál gyengébb helyzetből kezdte az idei évet. A cég 2014-re az eddigi előrejelzésének megfelelően 1,3 százalékos GDP-pluszt jósol Magyarországnak.