Cséfalvay: Ciprus a forintgyengülés oka

2013.03.18. 15:52

A forint mostani gyengülésének egyedüli okai a ciprusi válság – mondta Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára hétfőn a parlamentben. Az államtitkár szavait megelőzően hétfő délelőtt 308,42 forintig,14 hónapja nem látott csúcsra drágult az euró a forinttal szemben.

Intő jel a magyaroknak, ami Cipruson történik. Ha ez még nem lett volna egyértelmű, most kiderülhetett, hogy a nemzetközi szervezetek segítsége, és az, hogy az IMF megjelenik egy országban, milyen következményekkel jár, mondta az államtitkár. Szerinte a ciprusi kormány intézkedése egyértelmű jelzés arra is, hogy az Európa Unió és a Nemzetközi Valutalap (IMF) mentőakcióinak van olyan közvetlen hatásuk, amely a lakosságot mélyen érinti.

A múlt heti hírekre reagálva leszögezte: a magyar kormány eltökélt abban, hogy tartja a három százalék alatti államháztartási hiányt, tehát semmilyen választási költségvetést nem tervez. Emellett hangsúlyozta azt is: a magyar kormánynak és az országnak sem érdeke a gyenge valuta, vagy a valuta leértékelése.