Dömötör
-1 °C
14 °C

Órákon belül eldől Ciprus sorsa

2013.03.19. 17:14 Módosítva: 2013.03.19. 18:39

Még kedd este szavaz a ciprusi parlament az európai pénzügyi mentőcsomag feltételeiről, köztük a betétekre kivetendő különadókról, jelentette be a ciprusi parlament elnökének hivatala. A szavazás magyar idő szerint este fél nyolckor várható.

A Dow Jones értesülése szerint a képviselők már megkezdték a vitát. A kormányzópárt köreiből származó értesülések szerint a parlament 56 tagja közül 36 képviselő ellenzi a tervet. A ciprusi kormányzó jobbközép Disy párt nem fog részt venni a mentőcsomagról, így a bankbetétekre kivetett adóról tartandó parlamenti szavazáson.

A bejelentésre tovább gyengült az euró a dollárral szemben. Kedd délután nem sokkal öt óra előtt 1,29 dollár alatt jegyezték az európai közös fizetőeszköz. Ilyen árfolyamra legutóbb tavaly decemberben volt példa.

Közben elterjedt, hogy lemondott Michalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter, állítja egymástól független piaci forrásokra hivatkozva a Bloomberg, a Reuters és a Sky News is. Később azonban már arról szóltak a hírek, hogy Szarrisz benyújtotta ugyan a lemondását, de azt még nem fogadták el.

A Business Insider szerint a hír időzítése meglepő, mivel Szarrisz kedden Moszkvába utazik tárgyalni orosz tisztviselőkkel a ciprusi mentőcsomag ügyében. Más források úgy tudják, hogy Szarrisz már nem élvezi Nicos Anastasiades elnök bizalmát, ezért hazaérkezése után lecserélik, leváltásával a ciprusiak felháborodását is próbálják enyhíteni.

Egy vezető pénzügyminisztériumi tisztviselő nem sokkal korábban még azt jelentette be, hogy még tovább halaszthatják a parlamenti szavazást az euróövezeti mentőhitel feltételét képező bankbetétilletékről, miután még nem született egyezség a pártok között az intézkedésről. A ciprusi helyzetről itt olvashat bővebben>>>

A hírekre az euró november óta legalacsonyabb szintjére gyengült a dollárhoz képest a bankközi devizapiacon, miközben a forint árfolyama is süllyedni kezdett a főbb devizákhoz képest. Az euró árfolyama 17.30 órakor 1,2878 dollárra süllyedt.

Eközben a forint árfolyama is gyengülni kezdett a főbb devizákhoz képest a bankközi devizapiacon. Az eurót 17.30 órakor 305,76 forinton jegyezték az egy órával korábbi 305 forint után. A dollár 235,95 forintról 237,45 forinton drágult. Délután fél hatkor 250,64 forintot kellett adni egy svájci frankért az egy órával korábbi 249,95 forinthoz képest. A jen árfolyama egy óra alatt 2,4815 forintról 2,5002 forintra emelkedett.