Rászólt az unió a nagy hitelminősítőkre

2013.03.19. 07:53
Az ESMA , az uniós értékpapír- és pénzpiaci felügyeleti hatósága bírálta a három nagy hitelminősítő döntési folyamatainak átláthatóságát, hat hónapjuk lesz pótolni a hiányosságokat.

Az Európai Unió értékpapír- és pénzpiaci felügyeleti hatósága (ESMA) éles bírálatot fogalmazott meg a világ három legnagyobb hitelminősítő intézetével szemben, mivel nem tartja kellően átláthatónak értékelési módszereiket, írja a Napi Gazdaság.

A húsz szervezet ellenőrzését ellátó ESMA megállapította, hogy a Moody's, a Fitch és a Standard & Poor's nem adott megfelelő tájékoztatást azokról a házon belüli eljárásokról, amelyek alapján meghozzák adósságbesorolási döntéseiket, és nem tették világossá, hogyan változtatják módszertanukat. Kifogásolja továbbá a felügyeleti szervezet, hogy a hitelminősítők nem értékelik újra a bankok tartozásaira adott osztályzataikat azt követően, hogy változtattak minősítési eljárásaikon.

Az ESMA ezért hat hónapot adott a három nagynak cégnek, hogy pótolják ezt a mulasztásukat: felül kell vizsgálniuk minden olyan besorolásukat, amelyet érinthetnek a módszertani változtatások. Az ESMA azért emelte ki a minősített intézmények közül a bankokat, mert ezek besorolása érinti a legközvetlenebbül az államadósságokra adott osztályzatokat.

Utóbbiakkal kapcsolatban sok kritika fogalmazódott meg a hitelminősítőkkel szemben az eurózóna adósságválságának kirobbanása után. Az S&P például 2011-ben minősítette le a görög adósságokat, akkor, amikor még folytak a tárgyalások az országnak nyújtandó második EU−IMF-hitelcsomagról.

Ezt megelőzően, a 2008−2009-es pénzügyi válság idején igen kínos helyzetbe kerültek a hitelminősítők, ugyanis számos általuk jónak értékelt értékpapírról bizonyosodott be, hogy valójában bóvli. Az ESMA ezeket a korábbi tapasztalatokat is figyelembe vette, amikor előírta a Moody'snak, a Fitchnek és az S&P-nek, hogy hozzák nyilvánosságra azoknak a tényezőknek, modelleknek, feltételezéseknek és kritériumoknak a részleteit, amelyeket a bankok értékelésekor figyelembe vesznek.