Rengeteg a viharkár miatti bejelentés

2013.03.19. 10:15 Módosítva: 2013.03.19. 10:15
Hétfő délután 16 óráig közel 1300 kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz a hétvégi rendkívüli időjárási eseményekkel összefüggésben. A legtöbb jelzés viharkárokról érkezett, de okoztak gondokat az áramkimaradások is. Az autópályákon történt tömegbaleset elszenvedőinek az általános gyakorlattól eltérően, az extrém időjárási körülményekre való tekintettel lehetőségük van a saját kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójuknál bejelenteni a kárukat.

Hétfő délután 16 óráig összesen 1300 kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz a hétvégi viharokkal összefüggésben. A társasághoz beérkezett jelzések alapján a vagyonbiztosítási bejelentések hozzávetőlegesen négyötöde viharkár, de komoly gondokat okoztak a szélsőséges időjárásból eredő áramkimaradások is, hiszen több háztartásban nagy mennyiségben romlottak meg fagyasztott élelmiszerek. A biztosítói gyakorlatnak megfelelően, amennyiben a lakásbiztosítás tartalmazza a fagyasztott élelmiszerek megromlásának megtérítésére szóló kiegészítőt, az AEGON is megtéríti a kárt, és eltekint az elektromos szolgáltatói igazolás bemutatásától.

A közúti balesetekkel összefüggésben eddig hozzávetőlegesen ötven esetben fordultak az ügyfelek a biztosítóhoz, a legtöbb bejelentés kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra érkezett.

„Társaságunkhoz csütörtök óta folyamatosan érkeznek a bejelentések a hétvégi viharok nyomán, a beérkező bejelentések feldolgozása tart, kárszakértőink pedig országszerte megkezdték a munkát” – közölte Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: bár a híradásokban – elsősorban az autópályákon kialakult helyzet miatt – a dunántúli megyéké volt a főszerep, a társasághoz az ország minden pontjáról érkeztek bejelentések. Az eddig eltelt időszakban Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Pest, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett a legtöbb bejelentés.

A hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon, 2013. március 14-én, az M1-es és M7-es autópályán bekövetkezett tömegbaleset elszenvedőinek a kárfelvételek mielőbbi elvégzése érdekében lehetősége van az általános gyakorlatnak megfelelően a károkozó felelősségbiztosítójánál, vagy az általános gyakorlattól eltérően, az extrém időjárási körülményekre való tekintettel a saját kötelező gépjárműfelelősség-biztosítójuknál bejelenteniük a kárukat. Erre azért van most szükség, mert a körülmények nagy valószínűséggel nem tették lehetővé az ilyenkor szokásos eljárást. A szélsőséges időjárás miatt feltételezhetően nem történhetett meg a rendőri nyomrögzítés, és a körülmények részletes, helyszíni feltárása sem.

Ez azt jelenti, hogy valamennyi olyan autósnak a kárát is felméri a társaság, akik az AEGON gépjármű felelősségbiztosításával rendelkeznek. A baleseti felelősség kérdését egy Mabisz szinten felállított testület fogja tisztázni, ez alapján kerülhet sor a kár rendezésére.

Természetesen az AEGON casco biztosításával rendelkező károsultak is közvetlenül fordulhatnak a társasághoz, a casco biztosítások alapján a társaság haladéktalanul kifizeti a kártérítést függetlenül attól, hogy a baleseti felelősség kérdése tisztázott vagy sem, amennyiben a károkozó felelőssége megállapítható, az AEGON számol el utólagosan a felelősségbiztosítóval.