Albin
0 °C
10 °C

A csirkék is elakadtak a hóban

2013.03.20. 08:46

Az előzetes becslések szerint akár a félmilliárd forintot is elérheti a baromfiszektor időjárás miatti kára - mondta a Napi Gazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Négy nagyobb integráció működését akadályozta nagyon komolyan a hétvégi időjárás: a Gastor, a Gallus-Taravis, a Hercsi-Hús, illetve a BaromfiCoop eddigi összesített vesztesége a brojlertelepeken tapasztalt, napokig tartó áramszünet miatt eléri a 200-250 millió forintot.

A veszteség az aggregátorok üzemeltetésének pluszköltsége mellett a szülőpár-állományokban tapasztalt elhullás, tenyésztojás-kiesés, a csirkeállomány hízásgyarapodásának mérséklődéséből, illetve a vágóhidakon kimaradt vágásnapok számából adódik.

Azt még nem sikerült összesíteni, hogy mekkora állomány, illetve késztermék maradt az utakon, és hogy mekkora a szállítási veszteség - tette hozzá Csorbai Attila. A víziszárnyas-ágazatban nagyságrendileg hasonló lehet az időjárás miatti kiesés, mint a brojlertermelésben, míg a tojás-előállításban a terméktanács becslése szerint a teljes ágazati kár 10 százalékára tehető a veszteség.