Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Egy magyar bank szakított a Moody's-szal

2013.03.20. 07:31

Felmondta a Moody's Investors Service-szel eddig fennállt rating szerződését az MKB Bank – közölte a pénzintézet szerda hajnalban, miután a Moody's drasztikusan leminősítette az MKB besorolását. A hitelminősítő a bank úgynevezett alapszintű adósminőség-értékelését (BCA-mutatóját) négy fokozattal, „b3”-ról „ca”-ra rontották, míg a betéti besorolásait három szinttel, B2-ről Caa2-re minősítette át.

A szűkszavú banki közlemény szerint az MKB azért döntött a szerződés felmondásáról, mert „nem ért egyet a nemzetközi hitelminősítő megítélésével sem a bank aktuális helyzetére, sem középtávú stratégiájának megvalósíthatóságára, sem pedig tulajdonosi támogatottságára vonatkozóan”.

A Moody's egyébként további három magyar bankot is leminősített kedd éjjel egy még tavaly december közepén megkezdett felülvizsgálati program keretében. A Budapest Bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary kapott még a korábbinál negatívabb besorolást azzal az indokkal, hogy egyre gyengül a magyarországi gazdasági és működési környezet.

A Moody's a múlt hónapban – szintén a decemberben kezdett leminősítési vizsgálat részeként – negatív minősítési lépéseket jelentett be három másik magyar bankra, az OTP Bankra, az OTP Jelzálogbankra és az FHB-ra is. Akkori szintén az egyre gyengébb magyarországi gazdasági és működési környezettel indokolták a döntést, valamint azokkal a kihívások, amelyeket ez a gyenge környezet támaszt a három bankcsoporttal szemben – idézte fel az MTI.