Kapálhatnak a közmunkások

2013.03.20. 08:25

Ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe ad öt évre a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 1031 hektár termőföldet, 394 földrészletet a közfoglalkoztatási program keretében - írja a Napi Gazdaság a Vidékfejlesztési Minisztériumra hivatkozva (VM).

Az NFA első alkalommal hirdetett meg földrészleteket azzal céllal, hogy azok önkormányzati vagyonkezelésbe kerüljenek. A tárca közleménye szerint a földalapkezelő szervezet a kormányhatározat megjelenését követő 15 napon belül megköti a vagyonkezelési szerződéseket az érintett 91 önkormányzattal. A területek átadásával a hátrányos helyzetű álláskeresők egy része az agráriumban juthat munkalehetőséghez.

A közfoglalkoztatási program a mezőgazdasági termelésre és a Start munkaprogramokra épül, a megvalósításhoz az önkormányzatok meglévő földterületei mellett állami földterületek biztosítása is szükséges - szögezte le VM közleménye. A kormány céljainak megfelelően közfoglalkoztatás segítségével a tartósan munka nélkül maradt embereket fokozatosan vissza lehet vezetni a munkaerőpiacra.