Nem lesz drámai a devizahiteles csomag

2013.03.20. 11:30 Módosítva: 2013.03.20. 12:04
Magyarország nem tervez drámai lépéseket tenni a devizahitelesek megsegítésére - mondta Gyuris Dániel, a bankszövetség alelnöke a Bloombergnek.

A Magyar Bankszövetség alelnöke, Gyuris Dániel a Bloombergnek egy telefonos interjú során a devizahitelek kapcsán elmondta, hogy "nem várható széles körű, rövidtávú, kiforratlan javaslatok elfogadása, amelyek zűrzavart okozhatnának". A kormánnyal folytatott egyeztetések során a nem fizető hitelekről volt szó, azonban a kormány nem jelezte, hogy minden deviza alapú hitelt forintra váltanának - írtja a portfolio.hu.

"A kormány lépéseket tervez tenni még 2013 első felében annak érdekében, hogy a vállalatok a devizahiteleiket forintra váltsák" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök március 12-én. A költségvetési megszorítások miatt nem volt lehetőség erre korábban - tette hozzá Orbán.

A kormány még nem jelezte ilyen irányú terveit a bankszövetségnek, ezért Gyuris Dániel szerint a nem fizető lakáshitelek megoldása "piaci alapú" lesz majd. Teljesen új eszközök bevetése a devizahitelesek megsegítésére nagy kockázatot jelentene a pénzügyi stabilitásra nézve, ezért a kormányzat valószínűleg nem kényszeríti a bankokat egy "kiszámíthatatlan útra".

Korábban megírtuk, a bankok egy olyan tervet visznek a kormány elé, amivel egy részleges adósságelengedéssel ezeknek az adósoknak a tartozását – a tavalyról ismert forintosítást követően – az ingatlanfedezet értékének közelébe lehetne csökkenteni. Ezzel együttműködésre lehetne sarkallni őket.