Hétfőig kapott ultimátumot Ciprus

2013.03.21. 11:49 Módosítva: 2013.03.21. 11:57

Hétfőig tartja lélegeztetőgépen a ciprusi bankokat az EKB. Az Európai Központi Bank szűkszavú közleménye szerint március 25. után a likviditási támogatás csak EU/IMF program részeként folytatódhat tovább.

A reggeli hírek még arról szóltak, hogy Oroszországgal együttmûködve születhet meg az újabb B-terv a ciprusi helyzet megoldására. Ciprusi lapok forrásai szerint az újabb tervekben is szerepelne a bankbetétek - a korábbihoz képest - alacsonyabb arányú adóztatása. A tervet hivatalosan még nem erősítették meg, de ma a ciprusi parlament elé kerülhet a javaslat. A lapok úgy vélték, az adó ezúttal csak a 100 ezer euró feletti betétekre vonatkozna, és mellé orosz segítséget is bevonnának.

Közben a Fitch Ratings erősen kritikus helyzetértékelést adott ki a ciprusi helyzetről. Azt írják, hogy rrögtönzések és veszélyes precedensek jellemzik a Cipruson kialakult bankválság eddigi megoldási kísérleteit. A nemzetközi hitelminősítő londoni szakelemzői szerint a ciprusi válság megmutatta, hogy az euróövezeti szintű pénzügyi és költségvetési kockázatmegosztás feltételeinek tisztázása felé tett jelentősebb előrelépés híján minden egyes szuverén és bankválságot rögtönzött jellegű válaszlépés követ, és ez csak fokozza a bizonytalanságot, aláásva a piaci bizalmat és a pénzügyi stabilitást.

A Fitch szerint a ciprusi segélycsomag esetében javasolt megoldás, vagyis a bankbetétesek bevonása a teherviselésbe az euróövezeti adófizetőkre háruló költségek minimalizálásának erőteljes döntéshozói szándékát tükrözi, ez a megoldás azonban potenciálisan veszélyes precedenst teremt más olyan valutauniós tagállamok számára, amelyek bankrendszere szintén gyenge lábakon áll.

Az Európai Bizottság kész nyitott kapcsolatokat építeni partnereivel a ciprusi helyzettel kapcsolatban - idézi az MZI José Manuel Barrosónak egy, az Oroszország és az Európai Unió együttműködéséről szóló moszkvai tanácskozáson. Az Európai Bizottság elnöke arra utalt, hogy Brüsszel nem értesítette Moszkvát a múlt szombati döntésről, amely, mint hangsúlyozta, kompromisszum eredménye volt.

Az orosz vezetés élesen bírálta az euróövezeti pénzügyminiszterek által elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország ehhez még 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.