Kettészakadhat a Gazprom?

2013.03.21. 07:49 Módosítva: 2013.03.21. 07:49

Az orosz kormány azon gondolkodik, hogy kettébontja a Gazpromot, amely két évtizede monopolszolgáltatóként felel az ország gázexportjáért. A Kreml szándékaira abból következtetnek az elemzők, hogy a szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Oleg Deripaszka − az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb orosz mágnás − a Financial Timesnak adott e heti interjújában éppen ezt javasolta, idézi a Napi Gazdaság.

Azzal vádolta a Gazpromot, hogy túlságosan lekötik nyugati üzletei, ezért nem tudja kihasználni a gyorsan bővülő ázsiai piacokban rejlő lehetőségeket. Deripaszka szerint ezért le kellene választani a cég európai exportját, amelyet a Gazprom International folytathatna tovább, míg a belföldi gázszolgáltatást és a kelet-szibériai, valamint a távol-keleti tevékenységeket a Gazprom Oroszország nevű vállalatba kellene csoportosítani. A keleti területek szomjaznak a kitermelést segítő befektetésekre, miközben a cég az elmúlt években a gázpiaci verseny kiéleződése miatt kénytelen volt árengedményeket adni nyugati vásárlóinak.

A Gazprom az elmúlt két évtizedben kettős szerepet töltött be: gazdasági feladatainak ellátása mellett a kormány fontos külpolitikai érdekérvényesítő eszköze volt. Mára ez utóbbi funkció elhalványult, ami láthatóvá tette, milyen gyenge hatékonysággal működik a vállalat. Moszkva elégedetlenségét jelezte, hogy rést ütött a Gazprom monopóliumán: engedélyezte a Novateknek, Oroszország legnagyobb független gáztermelőjének, hogy folyékony formában (lng) exportálja gáza egy részét. Ahogy az orosz gazdasági növekedése lassul és a költségvetés deficitessé válik, úgy várna el a kormány egyre nagyobb adóbefizetéseket a Gazpromtól. Eközben a vállalatok kifogásolják a magas energiaköltségeket: a földgáz közel kétszer annyiba kerül Oroszországban, mint a palagáz-forradalom előnyeit élvező USA-ban. Ez már érezhetően fékezi a gazdaság bővülését − vélte Deripaszka −, a drágaságért pedig a Gazprom önkényes árképzése tehető felelőssé.

Gazprom-eredmények (millió rubel)
  2011. I−IX. 2012. I−IX.
Árbevétel 3 296 656 2 491 733
Üzemi eredmény 1 176 530 865 368
Adózott eredmény 940 827 833 125
 Forrás: Gazprom