Államosítják a Mol gáztárolóját is

2013.03.22. 13:55

A Kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a MOL képviselői 2013. március 22-én szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

A stratégiai tároló

A sajtóban gyakran csak stratégiai tárolónak nevezett létesítményt a Mol állami ösztönzésre építette meg, az első csapelzárásig menő 2005-ös orosz-ukrán gázvita után, létrehozását 2006-ban a Kóka János vezette gazdasági minisztérium javasolta, ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb állami megrendelésre készült beruházása. Kialakítása és feltöltése körülbelül 150 milliárd forintba került, és még vezetéket is építettek hozzá további 69 milliárd forintért.

A szándéknyilatkozat értelmében a Magyar Állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján 51 százalékos többségi részesedést szerez az MMBF-ben. A jelenleg meglévő 72,46 százaléknyi MOL részesedésből fennmaradó 21,46 százalékot az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg. Így az elképzelések szerint az MMBF Zrt. tulajdonosi struktúrája úgy alakul majd, hogy az 51 százalékos MNV mellett az MSZKSZ 49 százalékos részvénycsomag felett rendelkezik.

A felek rögzítették, hogy a tulajdon-átruházási szerződéseket a szükséges vagyonértékelések elvégzése után, 90 napon belül megkötik.

Nyereséges volt

Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009-ben létesült 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén túl kereskedelmi célú készleteket is tárol. A lépéssel az állam egy korszerű technológiát üzemeltető és üzleti értelemben is sikeres cégben szerez többségi tulajdonrészt.

Az MMBF megvásárlása a központi költségvetés egyenlegét nem érinti, mivel az államháztartási körön kívül bonyolódik le. A közlemény szerint a megállapodás jól illeszkedik a MOL egyértelmű profiltisztítási stratégiájához is.

Régi vágyuk volt

Még tavaly decemberben döntöttek kissé kapkodva a gáztározókat érintő törvénymódosításról. Rogán Antal bizottsági elnök által jegyzett javaslat szövege szerint ugyanis a készletezési kötelezettség kizárólag a "magyar állam többségi tulajdonában álló biztonsági földgáztárolóban" tárolt és a biztonsági földgáztároló engedélyessel kötött szerződés alapján tároltatott földgázzal teljesíthető.

A fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné pedig felhatalmazást kapna arra, hogy rendeletben határozza meg "a földgáz biztonsági készlet elhelyezésére szolgáló biztonsági földgáztárolót". A gazdasági bizottság által benyújtott módosító szerint egyébként a miniszter határozhatja meg a földgáz biztonsági készlet mértékét is, valamint a készletértékesítési vagy készletbeszerzési kötelezettség mértékét és feltételeit is, továbbá az értékesítés módját. Most úgy tűnik, elérték a céljukat, és belátható időn belül az E.On cégeinek átvétele után az állam belátása szerint rendelkezhet a hazánkban tárolt földgázvagyonnal.

Gáztározók Magyarországon

Helyszín Kapacitás (millió m3) Tulajdonos Típus
Zsana 2140 E.On kereskedelmi
Hajdúszoboszló 1440 E.On kereskedelmi
Szőreg 1200 MMBF biztonsági
Szőreg 700 MMBF kereskedelmi
Pusztaederics 330 E.On kereskedelmi
Kardoskút 280 E.On kereskedelmi
Maros 130 E.On kereskedelmi