Moszkva segítségében bízik Ciprus

2013.03.22. 10:55 Módosítva: 2013.03.22. 10:57

Ciprus nem kapta meg a kért segítséget Moszkvától, de továbbra is reménykedik benne és folytatja a tárgyalásokat - derült ki a szigetország pénzügyminiszterének pénteki nyilatkozatából.

Mihail Szarrisz a Bloomberg hírügynökségnek Moszkvából elutazása előtt úgy fogalmazott: "azt gondolom, hogy nem tudtuk megkapni azt a támogatást, amit szerettünk volna, a pénzügyi támogatást, amire számítottunk".

Hozzátette, hogy szerinte Oroszország további kölcsönt adhat Ciprusnak és felülvizsgálhatja a korábban, 2011-ben adott 2,5 milliárdos hitel visszafizetésének feltételeit. A ciprusi pénzügyminiszter úgy érvelt, hogy országa nem tud teljes mértékben lemondani a válság rendezését célzó segítségnyújtási változatról, de küldöttségének haza kell térnie, mivel Cipruson a helyzet komollyá vált.

Mihail Szarrisz szerdától tárgyalt Moszkvában a pénzügyi segítség reményében. Előbb Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszterrel, majd Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszéléseket, de eredménytelenül. Mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesült: sem a Gazprom, sem a Rosznyefty nem mutatott érdeklődést a ciprusi energiahordozók kiaknázására tett nicosiai ajánlat iránt.

A B-terv

Közben a ciprusi parlament várhatóan pénteken délelőtt megkezdi a bankválság megoldását célzó kormányzati B-terv megvitatását.

Csütörtök reggel az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy megállapodás híján csak március 25-ig biztosítja a ciprusi bankok életben maradásához szükséges likviditást. A ciprusi parlament elnöke egy helyi lapnak nyilatkozva pénteken nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Nicosia az Európai Unió segítsége nélkül próbál kiutat találni a válságból.

A parlamenti vezető szerint akár nem szokványos európai mechanizmusokat is bevethetnek a válság megoldása érdekében, miközben az országra nyomást gyakorol az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) pedig azzal fenyegetőzik, hogy leállítja a bankok támogatását, és megpróbálja elfogadtatni azt az elképzelését, hogy adóztassák meg a bankbetéteket.

A parlamenti elnök leszögezte: nehéz döntések előtt állunk, de legalább megmarad Ciprus szuverenitása. A ciprusi parlament a tervek szerint közép-európai idő szerint 9 órakor kezdte volna meg az átdolgozott kormányterv megvitatását, de ezt elhalasztották, mert a parlament pénzügyi bizottsága újratárgyalja a benyújtott tervet.

Ciprusnak hétfőig 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombaton jóváhagyott 10 milliárd eurós mentőöv folyósításának feltételéül. A német pénzügyminiszter egy pénteken megjelent lapnak azt mondta, hogy erősen kételkedik a ciprusi kormány módosított válságkezelő programjának hatékonyságában. A Bild című napilapnak nyilatkozó Wolfgang Schäuble szerint "csak kozmetikázás nem lesz elég, Ciprusnak komoly intézkedéseket kell hoznia pénzügyi helyzetének a konszolidálására". A pénzügyminiszter egy görög lapnak pedig azt mondta, hogy a Cipruson elhelyezett nagy betétek megadóztatása nélkül megoldhatatlan az adósságválság.

A bankokat a görögök is mentenék

A görög kormány 600 millió eurót különített el a Görögországban tevékenykedő ciprusi bankok újratőkésítésére. Ezt az összeget abban az esetben használnák fel, ha a Görögországban működő három ciprusi bank (Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank és a Hellenic Bank) valamelyike fizetésképtelenné válna és ezzel veszélybe kerülne a görög betétesek pénze. A három banknak együttesen csaknem 300 fiókja van Görögországban.