Újra Patai Mihály a Bankszövetség élén

2013.03.22. 14:54 Módosítva: 2013.03.22. 15:15

Patai Mihályt, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatóját választotta elnökének pénteki testületi ülésén a Magyar Bankszövetség.

A szövetség közleménye szerint Patai Mihály kiemelte, hogy az ügyfelekkel és a politikai döntéshozókkal is a felek számára egyaránt hasznos, jó megállapodásokra, kölcsönös és hosszú távra megalapozott bizalomra törekszik a bankszektor.

Az ülésen elnökségi tag lett Zolnai György, a Budapest Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, illetve Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. vezérigazgatója, a kis- és középbankok képviseletében.

Az alku hiánya miatt távozott

Patai novemberben állt fel a Bankszövetség elnöki székéből, miután a kormány elfogadta a banki szektort tovább terhelő tranzakciós illetéket. A bankár tavaly október 24-én, egy héttel a második csomag bejelentése után váratlannak és megdöbbentőnek nevezte a csekkadóként ismert tranzakciós illeték általános kulcsának 1 ezrelékről 2 ezrelékre történő emelését és a bankadó megígért feleződésének elmaradását. „Megértem, hogy változnak a körülmények, és valaki nem tudja tartani az általa aláírt írásos megállapodást. Ilyenkor szerződésmódosítást szoktak alkalmazni, erre azonban nem adott lehetőséget a kormány” – mondta akkor Patai, mi lepte meg igazán.

A bankszövetségi elnök akkor arról beszélt: egy nappal a bejelentés előtt ismerte meg a csomagot, akkor a bankszövetség elnökségének felajánlotta a lemondását arra az esetre, ha a parlament megszavazza a kormány döntését. Valakinek ugyanis Patai szerint vállalnia kellett a felelősséget azért, hogy az általa képviselt, együttműködésre épülő stratégia megbukott.

Azóta Matolcsy Gyyörgy MNB-elnök lett - Patait korábban a lehetséges alelnökök között is emlegették -, utódja Varga Mihály pedig kiegyezést ígért a bankoknak. A mostani ülésen meghívott vendégként egyébként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett.

A Bankszövetség megbízott elnökével, Gyuris Dániellel, aki a két Patai-korszak között irányította a Bankszövetség munkáját megbízott elnökként, januárban készített interjúnkat ide kattintva olvashatja.

Jelentős veszteségek

A Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente az elmúlt évről adott értékelésében kiemelte, hogy 2012-ben a hazai bankszektor továbbra is nehéz körülmények között működött, így az előző évhez hasonlóan jelentős veszteséggel zárta az évet.

A bankszektor mindezek ellenére megőrizte működésének stabilitását, tőkeellátottsága megfelelő volt, mindez több esetben a külföldi anyabankok által biztosított jelentős tőkeemelésnek volt köszönhető.

Gyuris Dániel, a Bankszövetség ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a bankok csak akkor lehetnek sikeresek, ha a magyar gazdaság is sikeres, és ismét növekedni tud. Éppen ezért a Bankszövetségnek a gazdaságélénkítés eszköztárának kidolgozásában aktív szerepet kell vállalnia.