A Nébih vizsgálódik a lóhúsbotrány miatt

2013.03.25. 18:25

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatot indított a Nagy-Britanniában talált magyar eredetű lóhússzállítmány ügyében – közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

Az államtitkár elmondta: a jelzés arról, hogy az Egyesült Királyságban magyar eredetű lóhúst találtak, Magyarországra az unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett. Eszerint egykilós csomagolású kockázott marhahúsként feltüntetett termékről van szó, ami viszont 100 százalékban lóhús.

Kardeván szerint a Nébih eddigi vizsgálata kiderítette, hogy a termék a HU 808-as jelzés birtokosától, a kemenesmagasi Fehérpecsenye Kft-től származik. Ez az áru továbbkerült egy dunakeszi hűtőházba, ahonnan a Hús Depó Kereskedelmi Kft. kapta meg, majd Nagy-Britanniában a Hungarian Food Ltd. forgalmazta tovább. Az áru csomagolási dátuma 2012. 03. 23., Magyarországról az árut a papírok szerint tavaly április 24-én adták el, a minőség-megőrzési idő pedig idén március 23-án járt le.

A Nébih tudomása szerint összesen 100 kilogrammnyi áruról van szó, amiből 40 kg-t értékesítettek, amiből Liverpoolban és a közeli Prestonban adtak el. A fennmaradó mennyiséget kivonták a forgalomból, az esetről pedig értesítették az Európai Bizottságot és a magyar hatóságokat.

Mokran Ildikó, a húst Magyarországról vásárló, prestoni központú nagykereskedő cég, a Hungarian Food Ltd. illetékes igazgatója péntek este megerősítette, hogy nekik is marhahúsként adták el a szállítmányt, ők sem tudtak arról, hogy a húskészítménnyel probléma lehet. Azt mondta, hogy a brit hatósági közléssel ellentétben nem 40 kilogramm került forgalomba a teljes szállítmányból, hanem csak az a 20 kilogrammnyi rész, amit a liverpooli bolt vett meg tőlük.