Még nem fizetett kamarai díjat? Dupláját szedi be a hatóság

2013.03.25. 12:51

Érdemes lehet még a héten rendezni az ötezer forintos kamarai díjakat, egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásban szedi be az összeg dupláját, hívta fel a hazai társaságok figyelmét a Mazars Könyvvizsgáló és Adótanácsadó cég. A 2013. március 31-ig kiegyenlítetlen kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, így azt mérlegelés nélkül, adók módjára hajtja be NAV.

„Eddig nem volt különösebb szankciója annak, ha az ötezer forintos éves hozzájárulást nem fizették be a vállalkozások, mert az adóhivatal csak 10 ezer forintot meghaladó tartozásoknál indított végrehajtási eljárást. Most viszont már van: a nem fizetőknél tényleges végrehajtás indul, és a NAV a tartozáson felül felszámít további 5000 forint végrehajtási díjat is. Ráadásul kibúvó sincs, hiszen az adóhatóság a kamarák által átadott tartozások jogosságát nem mérlegelheti” – mondta Borsy János, a Mazars céggel együttműködő Borsy Ügyvédi iroda szakjogásza.

Azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, amelyek tavaly eleget tettek regisztrációs kötelezettségüknek – tehát már rendelkeznek regisztrációs számmal – idén már nem kell adatot szolgáltatniuk, de a kamarai hozzájárulást meg kell fizetniük, tette hozzá.

Az Országgyűlés 2011-ben fogadta el az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását is. Az újonnan alakuló vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül kötelesek a székhelyük szerinti illetékes kereskedelmi és iparkamaránál kezdeményezni a nyilvántartásba vételüket és kamarai hozzájárulásukat megfizetni. A bejelentkezéshez szükséges adatlapot elektronikusan és papíron is be lehet nyújtani, cégszerű aláírással ellátva, és mellékelni kell a kötelező kamarai hozzájárulás befizetését igazoló bizonylatot is.

A kötelező regisztrációt a kamarák is ellenőrzik, az egyéni és társas vállalkozások közhiteles nyilvántartásaiból kiindulva hivatalból is intézkedhetnek – ezekhez a nyilvántartásokhoz hozzáférési jogot biztosít a 2011-es törvénymódosítás. Amennyiben a területi gazdasági kamara azt állapítja meg, hogy a gazdálkodó szervezet nem szerepel a kamarai nyilvántartásban, felszólítja, hogy ennek a kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget. Ha a felszólítás eredménytelen, a területileg illetékes kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást, és az adóhatóság bevonásával intézkedik a kamarai díjak behajtásáról, hangsúlyozta Borsy János.