Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Öt és féltonna étel ment a kukába

2013.03.25. 16:32

A március elején kezdődött tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során az ellenőrök mintegy húszezer bel- és külföldi tételt vizsgáltak meg, ezek 3 százalékát, 5,4 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból – mondta Kardeván Endre, az agrártárca államtitkára hétfőn Budapesten. Március 4-14. között a szakemberek 2522 ellenőrzést végeztek, 108 alkalommal adtak figyelmeztetést a feltárt szabálytalanságok miatt, 50 esetben bírságot róttak ki. A bírság összege együttesen 7,25 millió forint volt. Az ellenőrzések alapján 79 folyamatban lévő eljárásban további mintegy 9 millió forint bírság kiszabása várható.

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok irányítása alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, illetve a növény és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végzik.

Az elvégzett ellenőrzések során 384 élelmiszer-előállító helyet és 1996 élelmiszer-forgalmazásban résztvevőt vizsgáltak. Ez utóbbi vizsgálatok során hiper- és szupermarketeket, továbbá vásárokat, piacokat, nagykereskedőket, logisztikai központokat és vendéglátóhelyeket is ellenőriztek. Emellett 142 esetben állatszállítmányokat is megvizsgáltak a szakemberek.

A különböző létesítmények ellenőrzése során a higiéniai hiányosságokat 5,6 százalékos arányban kifogásolták az ellenőrök, míg a dolgozók képzettségével, illetve egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos anomáliák miatt 2,8 százalékos arányban emeltek kifogást. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya 2,3 százalék volt, a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat 2,3 százalékos arányban kifogásolták.

Az ellenőrök vizsgáltak takarmány-előállítással és -forgalmazással foglalkozó szervezeteket is, amelynek alkalmával hatvan létesítmény felülvizsgálatára, illetve 8 létesítmény nyilvántartásba vételére került sor. Az ellenőrzések eredményeként 13 esetben kellett intézkedni. Az állatszállítások ellenőrzésekor – ez 67871 darab állat vizsgálatát jelentette – a hatósági állatorvosok hiányosságot nem állapítottak meg.

A szakemberek a mostani ellenőrzések során kiemelten vizsgálják a pácolt, füstölt nyers, vagy főtthús-készítményeket, továbbá a tojásokat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. A tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés előreláthatólag húsvétig tart, de nem kizárt, hogy az ünnepet követően is tart.