Jó erőben indult a nap

2013.03.26. 09:27

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 185,40 pontos emelkedéssel, 18 078,05 ponton nyitott kedden. Az index hétfői záróértékéhez képest 1,04 százalékkal erősödött. Különösen a Mol indult erősen negyed tízkor már 16 440 forintot ért a cég részvénye, ami 1,2 százalékos emelkedést jelent. A vezető részvények közül a Mol csaknem 2 százalékos, az OTP több mint 1 százalékos, az MTelekom és a Richter 0,5 százalék körüli pluszban volt a kereskedés első negyedórájának végén.

A forint is némi erősödéssel indult, negyed tíz után pár perccel 305,76 forintott ért egy euró, ami 0,2 százalékos erősödés. A dollárral szemben is erősebb lett a hazai valuta 237,9 forintot ért a dollár. A svájci frank 250,5 forintra gyengült a forinthoz képest, ez 0,3 százalékos gyengülés a forinthoz képest.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A várakozásoknak megfelelően indexemelkedéssel indult a kereskedés a főbb európai tőzsdéken is.

    A londoni FTSE 100 index 0,27 százalékkal, a frankfurti Xetra DAX 0,26 százalékkal, a párizsi CAC 40 pedig 0,36 százalékkal állt hétfői záróértéke fölött a kereskedés első perceiben.

    Ciprus minta lehet?

    Hétfőn erős nyitás után eséssel zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,22 százalékkal, a DAX-30 0,51 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,12 százalékkal csökkent.

    Az esést leginkább a Jeroen Dijsselbloem, holland pénzügyminiszter szavai okozhatták. Ő Reutersnek tegnap azt a bankok átstrukturálásának terve mintapélda lehet az egész eurózóna számára, idézte a Reuterst a Portfolio. A túlméretezett bankszektorral rendelkező euróövezeti tagországok mindegyikének csökkentéseket kell véghezvinnie, és át kell szerveznie a bankjait.

    A cél az, hogy ezzel csökkentsék az adófizetők kockázatait, ugyanis amikor a biztosítatlan bankbetétek bevonása szükséges a kisegítésbe, akkor muszáj ezt megtenni. Ha a kisegítési folyamat már megkezdődött, akkor a bankok direkt feltőkésítése az ESM-en keresztül már nem történhet meg, mondta Dijsellbloem.

    Az Eurócsoport szóvivője ezután szinte rögtö nigyekezett tompítania politkus szavait azzal, hogy a politikus "nem mondta, hogy ez egy minta lenne, vagy, hogy annak kellene lennie". Mindenesetre a vezető európai tőzsdék esésnek indultak és végül a bíztató kezdés után mínuszban zárták a hétfői napot.