Ismét pert nyertek az energiaszolgáltatók az állam ellen

2013.03.26. 11:31 Módosítva: 2013.03.26. 11:32

Hatályon kívül helyezte a Magyar Energiahivatal áramszolgáltatókra vonatkozó rendszerhasználati díjakat megállapító határozatát, és új eljárásra kötelezte a hatóságot a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden.

A bíróság jogerős határozata szerint az energiahivatalnak az új eljárásban sem kell figyelembe vennie az indokolt költségek között az energiaellátók jövedelemadóját, a közműadót és a pénzügyi tranzakciós illetéket, azaz az energiaszolgáltatók különadóit.

Pont, hogy ezeket háríthatják át

Az energiaellátásban úgynevezett indokolt költségek vannak – vagyis a törvény szerint a hatóság döntheti el, hogy mely költségek alapján jogosult egy szolgáltató árat emelni, és mely költségek alapján nem. Az energiahivatal árszabályozása szerint a fent felsorolt közterhek nem lett volna ilyen, lakossági gázár- vagy áramáremelést alátámasztó költségek. A bíróság viszont azt mondta, hogy de, ezek bizony ilyen költségek.

A bíróság szóbeli indoklásában kiemelte, hogy a díjakat rögzítő jelenlegi energiahivatali határozat mindaddig hatályban marad, amíg meg nem születik az új rendszerhasználati díjakat megállapító döntés.

A bíróság szerint az áramszolgáltatók érvei közül több olyan volt, amely alapot szolgáltatott a hatályon kívül helyezésre, így például az átláthatóság elvének sérülése a hivatali eljárás során, illetve az adatbázisból történő lekérés költségeinek figyelmen kívül hagyása.

Az áramszolgáltatók a MEH rendszerhasználati díjakat megállapító decemberi határozatát támadták meg a közigazgatási perben, írja a Napi Gazdaság. Álláspontjuk szerint a hivatal határozata jogsértő egyebek mellett azért is, mert nem megfelelően ismerte el a szolgáltatók jogos költségeit, például a rájuk kivetett új adókat. A hivatal szerint viszont jogszerűen, "a lakossági fogyasztók fokozott védelme érdekében" jártak el a perben vitatott határozataik meghozatalakor.

A gázosoknak már hiába lett igazuk

Az elmúlt hetekben hasonló perekben egyes gázszolgáltatók indítványára a bíróság megsemmisítette a MEH vitatott határozatait, és új eljárásra utasította a hivatalt. Március 11-én a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a bírósági döntést botrányosnak minősítette.

Március 12-én az Országgyűlés megszavazta, március 14-én pedig már életbe is lépett, és folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazható az a törvény, amely szerint az energiaszolgáltatók nem háríthatják át különadókból fakadó többletköltségeiket a fogyasztókra. Aznap a Tigáz DSO Földgázelosztó Kft. elállt az energiahivatal elleni pertől, miután a kormány jelezte, hogy esélyük sincs nyerni.