Olcsón megúszták a telefonkönyves csalók

2013.03.26. 13:48 Módosítva: 2013.03.26. 13:54

Négy vállalkozást bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal megtévesztő, számlának tűnő üzleti ajánlat miatt – közölte a GVH kedden. Az Index már korábban beszámolt arról, hogy időről időre felbukkannak a telefonkönyves csalók: olyan vállalkozások, amelyek egy nagy telekomszolgáltató dizájnját idéző, üzleti értékét tekintve nehezen értékelhető ajánlatokat úgy küldenek ki, hogy azok kifizetendő számlának tűnjenek, és a figyelmetlen címzettek azt kifizessék.

Az egyik ilyen szolgáltató, amelynél egy év alatt több mint százezer forintot bukhatunk, ha nem figyelünk, az elmúlt hetekben ismét felbukkant. Csak az Indexhez több tucat e-mail érkezett arról az elmúlt hetekben, hogy idén is megkapták a Telefonkönyv Magyarország Kft.-nek a T-csoport színvilágát idéző „számláit”.

A versenyhivatal keddi közleménye szerint ez a cég kapta egyébként a legnagyobb bírságot, de így is megúszta 1,49 millió forintnyi büntetéssel. További három céget büntettek, a T&CS 2002 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, valamint az Üzleti Szaknévsor Reklám-szolgáltató Kft.-t 1-1 millió forint, míg a Szakmai Névsor Szolgáltató Kft.-t 320 000 forint bírság megfizetésére kötelezték.

A GVH megfogalmazása szerint a vállalkozások azzal sértettek törvényt, hogy az általuk kiküldött ajánlatok „alkalmasak voltak a megtévesztésre, mivel rendkívüli módon hasonlítottak egy számlára. Ezzel azt a látszatot keltették a címzettekben, hogy egy már korábban megkötött szerződésalapján kibocsátott számlát kaptak, így sok esetben gyanútlanul kiegyenlítették a számlát, azonban ezzel megrendelték a szolgáltatást.” A hatóság megjegyezte azt is: a cégek csak „igen nehezen olvasható mellékletekben adtak tájékoztatást arról, hogy a küldemény valójában szolgáltatásra vonatkozó ajánlat”.

Közleményében a versenyhivatal megjegyezte: „a vállalkozások figyelembe vehető árbevételének mértéke az esetek többségében jogi akadályát képezte magasabb mértékű bírságok kiszabásának”. Magyarán: a cégeknek nem volt túl nagy az árbevételük, ezért nem kaphattak bírságot. Ha ez valóban így volt, és nemcsak eltitkolták a bevételeiket, akkor ez azt jelenti, hogy az átverés már nem elég hatékony, vagy egyre kevesebben dőlnek be neki.