Jelasity Radován: Fél tüdővel futunk maratont

2013.03.26. 11:35

"A bankokra duplán rájár rúd" - mondta Jelasity Radován az Erste elnök-vezérigazgatója a GKI keddi konferenciáján. Szerinte a végtörlesztéssel a legjobb hiteleseik estek ki, a bankrendszer bevételei jelentősen csökkentek. Eközben a kiadások növekedtek, nőttek a forrásköltségek, fizetni kell a bankadót, az árfolyamgát további veszteségeket okoz. "Olyan ez mintha azt mondanák, hogy fél tüdővel kell lefutnunk a maratont" - mondta. A bankok bevételeinek 71 százaléka kamatbevételből jön, ha valaki ebben az országban hitelezni akar, azok a bankok.

Szerinte gyakran elhangzik, hogy ha alacsonyabbak lennének a kamatok, többen vennének fel hitelt. Külföldi példák azonban azt bizonyítják, önmagában a kamat csökkentése nem garantálja a hitelállomány jelentős növekedését. A pénzintézetek most leginkább a szabályozási lépésekre, a makropiaci kilátásokra, a piaci bizonytalanságra figyelnek.

Nehéz találni olyan vállalatot, amelyik a jelenlegi üzleti környezetben olyan életképes ötlettel tud előállni, amelyre hitelt kaphatna. Sokkal nehezebb ma hitelt kapni önerő nélkül, a bankok elvárják, hogy a vállalkozás ne csak az ötletét hozza, hanem a pénzét is. A bankok sokkal jobban figyelnek arra, hogy lefedjék a kockázatokat. Jelasity Radován szerint az alapkamat csökkentésének egyértelműen pozitív hatása van a banki kamatokra és a hitelezésre, de ez egyedül nem fogja megoldani az összes problémát.