Uniós eljárást kérnének ránk az osztrákok

2013.03.26. 11:09 Módosítva: 2018.11.09. 09:37

Az osztrák kormány fellépését kérik osztrák hulladékkezelő cégek egy Magyarország elleni uniós kötelezettségszegési eljárás megindítása érdekében az új magyar hulladéktörvény miatt – írta keddi számában a Wirtschaftsblatt.

A lehető leggyorsabban

Az osztrák gazdasági napilap a birtokába került állásfoglalásra hivatkozik, amelyben az Osztrák Hulladékkezelők Szövetsége (VÖEB) arra kéri a bécsi kormányt, lépjen fel Brüsszelben annak érdekében, hogy „a lehető leggyorsabban” kötelezettségszegési eljárás induljon az új hulladéktörvény miatt.

Robert Gruber, a VÖEB elnöke a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az idén életbe lépett törvény „megengedhetetlen módon korlátozza az áruk szabad áramlását, a vállalkozásalapítás szabadságát és visszaélést jelent piaci erőfölénnyel”. Ezért a VÖEB az európai és a német társszervezettel közösen fordul az osztrák kormányhoz.

Csak állami vállalat kaphat nálunk engedélyt

A lap felidézte, hogy a magánszolgáltatók, köztük mindenekelőtt a Saubermacher, az AVE és az ASA osztrák cégek hónapok óta tiltakoznak a hulladékszállításra és -kezelésre vonatkozó jogszabály módosítása ellen. Az év elején életbe lépett új törvény szerint június végéig kell új működési engedélyt szerezniük a közszolgáltatást végző magáncégeknek.

Engedélyt olyan vállalat kaphat, amely többségében köztulajdonban van. Ezért ha nem módosítják a törvényt, akkor a piacon tevékenykedő magánvállalatoknak el kell adniuk többségi tulajdonrészüket vagy kivonulniuk a piacról. Gruber szerint mindkettő jelentős veszteségeket okozna a cégeknek.

Egyszer már jóváhagyta Brüsszel

Az Országgyűlés tavaly novemberben fogadta el az új hulladéktörvényt. Ennek értelmében 2014. január 1-jétől csak olyan nonprofit szervezetek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek szerződést kötöttek a települési önkormányzatokkal. A tervek szerint 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat. A törvény 2013-tól hulladéklerakási járulékot is bevezet, ezt a hulladéklerakók üzemeltetőinek az elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján kell megfizetniük. A befolyt összeget a vidékfejlesztési tárca hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja.

Az Európai Bizottság tavaly egyszer már megvizsgálta az akkori törvénytervezetet. Ezzel az eljárással kapcsolatban szeptemberben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az országgyűlés szakbizottsága előtt közölte: az EU nem emelt kifogást a törvényjavaslattal szemben. Ugyanakkor a bizottság fenntartotta magának azt a jogot, hogy a törvény hatályba léptetése után további lépéseket tegyen, ha szükséges.

A hulladék-újrahasznosítás és begyűjtés kapcsán már tavaly meggyűlt a VM baja az unióval, ugyanis az EU-nak gyanús volt, az unióss gyakorlattal szembemenve egy teljes versenyző iparágat államosítottunk itt is, kimondottan a költségvetés érdekében. Cserébe a vállalatokról újra lekerült a gyártói felelősség, sőt értelmetlen próbálkozniuk is a korábbiaknál hatékonyabb hulladékkezeléssel. A jelentősen megnövekedett és tervezhetetlen termékdíjakat végső soron a fogyasztók fizetik, a megszűnő magyar hulladékgazdálkodó vállalatoknak pedig a dolgozói kerültek utcára.