Kamionokkal viszik az eurót Ciprusra

2013.03.28. 12:36 Módosítva: 2013.03.28. 12:37
Kinyitottak a bankok Cipruson, ahova az Európai Központi Bank tonnaszámra küldte kamionokkal készpénzt, hogy ez létrejöhessen. Azonban így is csak erős korlátozásokkal lehet kevés készpénzhez jutni, a az utalásokat is szigorúan ellenőrzik. Az emberek az első sokk után mérgesek, csalódottak, pedig a helyzet akár hónapokig így maradhat.

Csaknem két hét után kinyitottak a ciprusi bankok, miután feltöltötték készpénzzel a bankfiókokat. Ehhez többek közt az Európai Központi Bank (EKB) 5 kamionnyi, azaz több tonnányi készpénzt küldött a szigetre. A bankok magyar idő szerint 11-kor nyitottak és este hétkor zárnak majd.

A pénzügyi rendszer stabilitása, azaz a bankrohamtól való félelem miatt azonban egyelőre nagyon komoly bizotnsági előírások mellett juthatnak csak pénzhez a Cipruson lévők. Egyrészt megsokszorozták a biztonsági őrök számát, és a legtöbb helyre rendőröket is kirendeltek vigyázni az egyes fiókokra.

Most sem lehet azért mindent

Másrészt erős pénzforgalmi korlátozásokat vezettek be, gyakorlatilag most is alig lehet hozzáférni a bankokban tartott pénzhez. A játékszabályok a következők:

  • Legfeljebb napi 300 eurót lehet felvenni, és ezer eurót lehet kivinni az országból
  • Nem lehet beváltani a csekkeket (van, ahol lehet, de várni kell rá öt napot)
  • A lekötött betéteket a lejáratig befagyasztották
  • A vállalkozások legfeljebb napi 5 ezer eurós forgalmat bonyolíthatnak
  • Limitálták a Cipruson kívülre menő bank- vagy hitelkártyás utalásokat 5 ezer euró/hó-ra
  • Speciális bizottság figyeli az 5 ezer euró feletti kereskedelmi tranzakciókat,  és ügyletenként hagyja jóvá a 200 ezer euró felettieket.

Ez utóbbi a gyakorlatban a Portfolio forrásai szerint ez úgy szerint úgy fog működni, hogy a bankok naponta elküldik a bizottságnak ezen tranzakciók teljes összegét és számát, és ők a bankok likviditási helyzetét is figyelembe véve döntenek az átutalások engedélyezéséről. A 200 ezer euró feletti tranzakciókhoz mindenképpen szükséges lesz a bizottság közvetlen engedélye.

Azok az ügyfelek, akiknek lekötött betéte akkor jár le, amikor a bevezetett korlátozások még érvényben vannak, legfeljebb 5 ezer euró, vagy betéteik 10 százaléka felett rendelkezhetnek attól függően, hogy melyik a nagyobb. Ezek a betétesek abban a bankban, ahol a lekötött betét lejárt, újra leköthetik a betétet, vagy más (ugyanazon bankon belüli) számlára helyezhetik át az összeget. A betét fennmaradó részeit viszont automatikuson újra lekötik egy hónapra a banknál.

A csekkek kifizetése azért érintheti érzékenyen a helyieket, mert nagyon sokan ilyen formában kapják a fizetésüket, amihez így most nem férnek hozzá.

Felülírja

Az Európai Bizottság üdvözölte a lépést, szerintük "a pénzügyi piacok és a ciprusi bankrendszer stabilitásának olyan probléma, ami felülírja a közérdeket". Azt is hozzátették azonban, hogy "a tőke szabad áramlását helyre kell állítani, amilyen hamar csak lehet". BBC szerint a korlátozás még hónapokig érvénben maradhat.

Szerda este egyébként több száz tüntető gyűlt össze az elnöki palota előtt olyan jelmondatokat kiabálva, mint a "nem fizetek semmit; nem tartozom semmivel". Egy cipruson élő olvasónk szerint a nap folyamán leginkább "azt látni az arcokon, hogy az első sokkból es idegeskedésből az emberek mérhetetlen szomorúságra es csalódottságra váltottak".

Esik a rubel

Négy hónapja először gyengült szerdán a rubel a dollárhoz képest - hivatkozza a Vedomosztyi című orosz napilapot az MTI. A ciprusiak miatt összeomlott a rubel - ezzel a címmel számolt be a nagy orosz üzleti-politikai napilap az orosz pénzpiacon uralkodó hangulatról és a krízis hatásáról. A ciprusi bankbetétek fele ugyanis feltehetően orosz, ukrán és kisebb részben brit milliárdosok vagyonát jelentette.

Szerdán 1 dollár 31,05 rubelt ért, ami körülbelül 240 forintnak felel meg. Utoljára tavaly novemberben haladta meg a 31 rubelt a dollár árfolyama az orosz pénzpiacon. Akkor 1 dollár 31,175 rubelig erősödött.

A moszkvai tőzsde csütörtöki nyitásakor a dollár ára némileg változott: négy kopejkával kevesebbe került, így 31 rubelt ért.

Andrej Dirgin, a Forex klub elemző osztályának vezetője szerint az erősödő ciprusi gazdasági és olasz politikai válság is érezteti hatását Oroszországban is.